Hurgada Egipat LETO 2021

FIRST MINUTE POPUSTI

Hurgada Egipat LETO 2021 U PRODAJI!!! ALL INCLUSIVE paket aranžmani. Ekskluzivni hoteli i NAJPOVOLJNIJE CENE NA TRŽIŠTU! Cenovnik u nastavku važi od 11.01.2021!


Cenovnik 2021 godine HURGADA:

*OBEZBEĐENO TESTIRANJE!

*POVRAT NOVCA ZA CELU REZERVACIJU AKO JE JEDAN PUTNIK POZITIVAN NA LETOVIMA AIR CAIRO!

*VIZA BESPLATNA DO 30.04.2021!

First Minute cenovnici u nastavku važe od 01.03.2021


• CENOVNIK-6 noći-APR-MAJ-JUN-2021-AIR CAIRO.pdf


• CENOVNIK-6 noći-JUL-AVG-SEP-2021-AIR CAIRO.pdf


• CENOVNIK-10 noći-APR-MAJ-2021-AIR CAIRO.pdf


• CENOVNIK-10 noći-JUN-JUL-2021-AIR CAIRO.pdf


• CENOVNIK-10 noći-AVG-SEP-2021-AIR CAIRO.pdf


• CENOVNIK-13 noći-APR-MAJ-JUN-2021-AIR CAIRO.pdf


• CENOVNIK-13 noći-JUL-AVG-SEP-2021-AIR CAIRO.pdf


***U istaknute cene u tabelama u .pdf formatu u nastavku, uključeni su: (CENE SU PO OSOBI) Avio prevoz sa uključenim avio taksama, transferi i smeštaj u određenom hotelu na bazi All Inclusive, dok u cenu nije uključeno obavezno međunarodno putno zdravstveno osiguranje sa dodatkom covid i viza  (VIZA SE NE PLAĆA DO 30.04.2021)!


***VAŽNO OBAVEŠTENJE O OBAVEZNIM PCR TESTOVIMA, REŠENJEM KAKO IH URADITI U ORGANIZACIJI AGENCIJE I OSTALA OBAVEŠTENJA VAŽNA ZA PUTOVANJE U EGIPAT, USLOVI I PROGRAM PUTOVANJA KOJI VAŽE UZ ISTAKNUTI CENOVNIK! (klinite ovde!)


REZERVIŠITE VAŠ ODMOR NA VREME!

0213826773 ili 0621874322,

Petra Drapšina 36 NOVI SAD
EGIPAT LETO 2021 – HURGADA HOTELI:PRGRAM PUTOVANJA AIR CAIRO:1. dan – Sastanak grupe na aerodromu «Nikola Tesla», dva sata pred predviđeno poletanje aviona. Predviđeno poletanje aviona za Hurgadu oko 06:30h. Posluženje u avionu. Predviđeno sletanje u Hurgadu oko 10h. Transfer do hotela. Slobodno vreme. Smeštaj u hotel prema pravilima hotela. Večera i noćenje 2–6/9/10/13. dan – Boravak u hotelu na bazi izabrane usluge, vreme za odmor, fakultativne izlete i ostale aktivnosti. 7/10/11/14. dan– Doručak i napuštanje hotela u navedeno vreme u odnosu na informaciju našeg predstavnika i prema hotelskim pravilima. Slobodno vreme. Transfer do aerodroma u večernjim/noćnim satima. Poslednji dan – Predviđeno poletanje za Beograd oko 02:00h. Let za Beograd. Posluženje u avionu. Sletanje u Beograd oko 05:30h.


Ne propustite priliku da iskoristite najveće popuste do sada! Hoteli sa ekskluzivnim cenama!!!

HURGADA LETO 2021

FIRST MINUTE POPUSTI

Cene u cenovnicima su izražene u evrima sa uključenim avio taksama. Plaćanje se vrši isključivo u dinarima prema srednjem kursu NBS na dan plaćanja. Ukoliko aranžman nije plaćen u celosti, ostatak duga se izražava u evrima i plaća prema kursu na dan uplate. U slučaju poremećaja na tržištu roba i usluga organizator zadržava pravo korigovanja cena na neplaćeni deo aranžmana. Cena je garantovana samo za uplatu  kompletnog iznosa. U suprotnom, garantovan je samo uplaćeni iznos, a ostatak je podložan promeni i biće naplaćen po srednjem kursu NBS na dan plaćanja.

Način plaćanja: – gotovinski – iznos od 50% ukupne cene turističkog putovanja prilikom rezervacije, preostali iznos najkasnije 15 dan pre početka putovanja;

– platnim karticama
– čekovima građana – iznos od 50% ukupne cene turističkog putovanja prilikom rezervacije, preostali iznos u 3 jednake mesečne rate


PONUDA HOTELA HURGADA:


Hurgada Egipat Letovanje 2019

Hurgada Egipat Letovanje 2020. Hurgada je biser Egipatske obale, nalazi se na Crvenom moru koje turisti iz puno razloga zovu “More sa sedam boja”. Ima oko 150 hiljada stanovnika ali u ovom turističkom mestu živi i oko 10 hiljada stranaca koji se većinom bave turizmom. Prostire se na više od 50 km obale. Novosagrađeni hoteli koji svojom lepotom oduzimaju dah, u kombinaciji sa lokalnim načinom života daju pravu sliku Egipta. Crveno more na kome se nalazi grad jeste pravi mamac za turiste koji se profesionalno i amaterski bave ronjenjem. Idealna pozicija grada vam nudi mogućnost raznovrsnih izleta.

Hurgada Egipat Letovanje 2019 2


Hurgada Letovanje 2021, Egipat leto 2021, Hurgada leto 2021. Hurgada jesen 2021.


Egipat 2021

Informacije o Egiptu


Egipat Korisne Informacije – PRIPREMA ZA PUT
Ukoliko odlučite da posetite Egipat i Hurgadu trebalo bi da znate:
✓ za ulazak u Egipat vam je potreban važeći pasoš i viza koja se može kupiti na aerodromu u Hurgadi, po sletanju ( 25 $ po pasošu), ili se može individualno dobiti u Ambasadi Egipta u Beogradu, ulica Andre Nikolića 12, uz potvrdu o putovanju i dve fotografije (12 $ po pasošu). Ovo se odnosi na državljane Srbije a nosioci pasoša ostalih zemalja su dužni da se upoznaju sa viznim režimom svoje države i Egipta.
✓ Putno zdravstveno osiguranje nije obavezno ali ga je preporučljivo imati kako bi izbegli eventualne visoke troškove lekarskih usluga, ukoliko Vam zatrebaju.

 


VREMENSKA ZONA
Egipat ima drugačiju vremensku zonu, + 2 GMT. Od srpskog lokalnog vremena se razlikuje za jedan sat više, sem u periodu relaska na letnje i zimsko računanje vremena, kao i tokom meseca Ramazana. Datum pomeranja časovnika za jedan sat više ili manje  razlikuje se od našeg.


HURGADA – GRAD
Hurgada je moderni turistički centar sastavljen od niza atraktivnih hotelskih kompleksa smeštenih duž obale. Među stranim turistima, Hurgada je najpopularnije letovalište u Egiptu na obali Crvenog mora. Sastoji se od starog dela grada -Dahar, centra –Sakale, novog centra urađenog u evropskom stilu sa šetalištem – Memša, južnog dela grada, oblasti Sahl Hašiši dva zaliva- Makadi i Soma Bej.


NOVAC
Nacionalna valuta je egipatska funta, koja je u javnoj upotrebi označena sa l.e. što znači livre égyptienne (izvedeno iz francuskog jezika). Jedna funta se se sastoji od 100 pjastera. Novac možete promeniti u bankama, hotelima, menjačnicama i bankomatima kojih u  entralnom delu grada ima svuda a ukoliko boravite u nekom od zaliva Hurgade menjačke poslove možete obaviti u hotelu. Za 1 evro dobićete oko 10 egipatskih funti a za 1 dolar oko 7 funti. Hoteli i veće prodavnice prihvataju važnije platne kartice (Visu i , Master Card…) a specifično za Egipat je i to da trgovci uvek zaračunava procenat za naknadu njihovih bankarskih troškova (3-5%), pa se za sve kupovine se preporučuje plaćanje u gotovini.


KLIMA

Hurgada ima toplu i suvu pustinjsku klimu uz stalni blagi povetarac. Leta su izrazito topla, sa temperaturama višim od 40 stepeni, dok se zimi temperatura kreće izmedju 18 i 25 stepeni. Temperatura mora ne pada ispod 20 stepeni Celzijusa. Sunce je veoma jako u letnjim mesecima pa se preporučuje oprezno sunčanje, korišćenje preparata za zaštitu kože sa visokim faktorom zaštite i nošenje lagane garderobe od prirodnih materijala, svetlijih boja.

Hurgada 2021


ZDRAVSTVENA ZAŠTITA / VODA
Pre posete Egiptu nije potrebno primati ikakve vakcine. Opekotine od sunca ili dehidratacija mogu se izbeći korišćenjem krema za sunčanje, nošenjem lakše pamučne garderobe, šešira , uz unošenje dosta tečnosti tj. vode. Zdravstevene ustanove u Egiptu su generalno dbre i preporučujemo toplo da kod sebe imate međunarodno putno zdravstveno osiguranje.

Tekuća voda je bakteriološki i hemijski ispravna i sasvim je bezbedno prati zube ili tuširati se njome, ali za piće treba koristiti isključivo flaširanu vodu. Preporučuje se konzumiranje najmanje 2-3l vode dnevno, pogotovo u letnjim mesecima Najpopularnije flaširane vode su Dassani, Aqua Fina, Baraka, Nestle, Evian za koje je u prodavnicama potrebno izdvojiti od 3-5 egipatskih funti, dok su u hotelu cene u proseku 3 do 4 puta više za flašu od 1,5l. Kod kupovine obavezno voditi računa da svaka boca na sebi ima zaštitni najlon omotač koji obavija plastični zatvarač – što je garancija da je voda ispravna, originalna i pre svega higijenski bezbedna.

Zbog putovanja na drugi kontinent postoji značajna razlika u klimi, kuhinji i temperaturi pa se dešava da određen broj putnika ima manjih stomačnih problema. U tom slučaju savetujemo konzumiranje tableta ANTINAL ili ENTOCID koje možete kupiti u svakoj apoteci po ceni od oko 10 funti. Toplo preporučujemo da ove tablete imate sa sobom tokom putovanja za svaki slučaj. Ukoliko se pak odlučite da tablete kupite pre polaska na put, pravilna zamena ovih lekova na domaćem tržištu jesu Enterofuril od 200 mg kao i aktivni medicinski ugalj. Ipak, imajte u vidu da je egipatska medicina jako napredna a lekovi izuzetno pouzdani i kvalitetni.

Ukoliko Vam ipak zatreba doktor odnosno bilo kakva medicinska pomoć, savetujemo da prvo kontaktirate našeg predstavnika (vodiča) kako bi Vas uputio na doktore koji rade sa polisama putnog zdravstvenog osiguranja izdatim u našoj zemlji, kako bi izbegli bilo kakva dodatna plaćanja na licu mesta i kasnije refudacije, administraciju i nepotrebnu papirologiju. U protivnom Vam se može desiti da lekarske usluge veoma skupo platite. Hurgada ima nekoliko modernih i veoma dobro opremljenih bolnica a skoro svaki hotel ima dežurnog lekara na poziv. Praksa je da svaka klinika bez obzira na vrstu i vreme intervencije šalje svoje vozilo po vas u hotel koje vas dovodi do klinike u najkraćem roku. Ne zaboravite da u tom slučaju sa sobom imate vaš pasoš i polisu osiguranja.


FREE SHOP
Ukoliko želite da pazarite alkoholna pića ili cigarete u free shop-u važno je znati da je kupovina u ovim objektima moguća samo 48 sati od ulaska u zemlju. Jedan se nalazi free shop na aerodromu, drugi je smešten u starom delu – Sakale a najnoviji u hotelu tržnom centru u okviru hotela Grand na Memši Ukoliko želite da kupite alkohol neophodno je da ponesete vaš pasoš koji ćete pokazati prilikom kupovine a moćićete da kupite maksimalno 3 flaše pića po jednom pasošu. Nakon kupovina običaj je da se broj kupljenih pića upiše u pasoš odmah pored vize, kako bi se sprečila zloupotreba ponovne kupovine.

Najtopliji savet je da se strogo vodi računa da se ne kupuju bilo kakva alkoholna pića van free shop-a jer u 99% slučajeva to nisu originalna uvozna alkoholna pića već vešte kopije sa sumnjivim sadržajem a po prilično niskoj ceni. Ukoliko ipak budete imali potrebu da kupite alkoholno piće imajte na umu da su cene viskija, votke, tekile i sl. skuplje i po 10 puta nego u free shop-u, sto znači da za jednu flašu morate izdvojiti od 80 pa čak i do 150 evra. U islamskim zemljama ovo je uobičajena stvar koja je vezana za stroge islamske zakone po pitanju konzumiranja i uživanja u alkoholnim pićima.

Egipat Leto 2021


TELEFON I INTERNET
Za telefoniranje je najpovoljnije koristiti SIM kartice lokalnih mobilnih operatera (Mobinil, Etisalat, Vodafone) koje se mogu kupiti u većini prodavnica po povoljnim cenama. U poslednjih dve godine zbog jako velikog broja turista količina slobodnih sim kartica je malo redukovna pa se može desiti da vam i prilikom ove kupovine (u zvaničnim poslovnicama ova tri mobilna operatera) zatraže i pasoš na uvid. U svim ostalim manjim radnjama uglavnom u Sakali moguće je kupiti novu sim karticu bez ikakvih problema i uobičajena cena za to je oko 50-60 funti sa određenim kreditom na kartici.

Većina hotela ima ima bežični internet čije se korišćenje često plaća po hotelskim tarifama koje nisu jeftine. Savetujemo da nabavite mobilni internet nekog od već pomenutih operatera o daleko pristupačnijim cenama od hotelskih. U praksi se uglavnom uz sim karticu može aktivirati i 3G internet usluga koja košta od 30-60 funti za 2 ili 4 GB podataka za mesec dana. Detaljnija uputsva će vam dati svaki prodavac na licu mesta koji vam može pomoći oko aktiviranja servisa na engleskom jeziku, potrebnih kodova za aktivacije svih dodatnih usluga.


ELEKTRIČNA ENERGIJA
Električna energije u Egiptu radi na 220V, ali nije loše imati adaptere ili punjače, ukoliko želite da koristite lične tehničke predmete. Ukoliko ste zaboravili punjač, svakako se možete raspitati na recepciji hotela za pomoć.


JEZIK
Zvaničan jezik koji se govori u Egiptu je arapski, ali se, naročito u turističkim mestima, govore i drugi jezici. Poslednjih godina u egipatskim letovalištima možete čuti i po koju srpsku reč.


Hurgada Leto 2021


PREVOZ
Najčešći vid prevoza po Hurgadi je taksi. Vozila plavo narandžaste boje funkcionišu non-stop. Zvanično, taksisti imaju obavezu da naplaćuju po taksimetru, ali u praksi običaj je da se cena vožnje odredi prema usmenom dogovoru pre ulaska u vozilo (od 10 do 25 funti po gradu u zavisnosti od relacije). Za turiste važi pravilo da nikako ne ulazite u vozilo pre nego što ste tačno dogovorili cenu vožnje! Imajte u vidu da će svaki taksista najpre reći prilično nerealnu cenu vožnje, a na vama je da se upustite u još jednu turistima zabavnu atrakciju – cenkanja tj. Pregovaranja oko cene. Imajte na umu da ovo nije nikakva uvreda, već obavezan ritual i deo folklora pri svakoj kupovini u svim arapskim zemljama.


PLAŽE
Ono po čemu je Hurgada poznata su prelepe plaže svetlog peska i toplo, čisto Crveno more, prepuno raznih vrsta korala i morske faune i pustinja u kojoj možete uživati u raznim safari avanturama. Plaže su private ili hotelske ali postoje svega 4 javne plaže u centru Hurgade. Na sve javne plaže se ulaz plaća ali se one i bolje održavaju. Jedna od poznatijih je plaža Dream Beach, preko puta hotela Elysees na početku Memše. Plaža je klupskog tipa, sa muzikom, health centrom i kafićem. Pored nje odmah je veoma popularna Old Vic plaza u dužini od oko 500 m, vise porodičnog tipa ali je popularna i među mladima jer omogućuje uživanje u raznim vodenim sportovima. Cena ovih plaža se kreće od 50-75 funti za ceo dan i u to je uključena ležaljka, suncobran i peškir.

Na obe plaže postoji kompletan servis za ishranu, uzinu ili uživanje u voću, plačinkama, sladoledima, što se sve naravno dodatno naplaćuje. Na obe plaže sve cene pića i hrane su izražene bez poreza i takse za uslugu (22%). Vodite računa da pri ulasku na plažu iz sigurnosnih razloga ćete morati da pokažete sadržaj vaše torbe I ranca. Ovo podrazumeva I proveru I zabranu unošenja bilo kakve hrane ili pića! Treća plaža je White beach, preko puta hotela Roma kao i plaza odmah pored nje. Manje su kvalitetne sa sadržajem i uslugama a posebno sa kvalitetom plaže I prilaska moru.

Hurgada je odlična destinacija za ronioce I sve ljubitelje najrazličitijih sportova na vodi, poput jedrenja, surfinga, kite-surfinga, snorklinga, itd. Centri morskih sportova i škole ronjenja postoje na svakom koraku. Mnogo turista posećuje Hurgadu zbog kite-surfinga koji je izuzetno popularan a škola I sam centar se nalaze u okviru hotela Magawish. Dok boravite u Hurgadi, preporučujemo da obavezno posetite Rajsko ostrvo i uživate u prelepim koralnim grebenima koji su zakonom zaštićeni. Zbog toga je najstrože zabranjeno vadjenje korala I školjki iz mora I iznošenje iz zemlje (što se ne odnosi na one ugrađene u nakit I kupljene u prodavnicama).

Hurgada Egipat Letovanje 2021


LOKALNO STANOVNIŠTVO
Egipćani su nasmejani, ljubazni i srdačni. Trgovci mogu nekad biti navalentni ali ih se možete lako osloboditi sa osmehom i ljubaznim odbijanjem. Egipat je muslimanska zemlja pa preporučujemo poštovanje islamskih običaja i pravila oblačenja i ponašanja na javnom mestu. Na svim plažama je najstrože zabranjeno za žene sunčanje u toplesu dok se sva ostala hotelska pravila ponašanja nalaze nacrtana i obašnjena u okviru hotela u kome odsedate (najčešće se ovde misli na pravilo oblačenja tokom večere i to u bolje kategorizovanim hotelima). Lokalni stanovnici imaju običaj da dobacuju ženama ali ne predstavljaju ozbiljnu pretnju, pogotivo ako im se za to ne da povoda ili provocira. Pušenje na javnim mestima, otvorenim i zatvorenim je dozvoljeno uvek i svugde (izuzev samo ako hotelska pravila ne nalažu drugačije).


NAPOJNICA
Napojnica (bakšiš) se tretira kao znak naklonosti i dobre volje i on se uobičajeno daje svima i svuda. Očekuje za svaku, pa i najmanju uslugu te je zgodno sa sobom imati sitan novac za ovakve prilike. Kovani novac od 1 funte ili 50 pjastri je za ove svrhe najbolje rešenje. Davanjem bakšiša neretko sebi obezbeđujete i bolju uslugu i servis koji će vas u hotelu ili kafiću koji češće posećujete pratiti tokom celog vašeg boravka, najčešće uz zagarantovan osmeh domaćina i neskrivenu ljubaznost i nakolonost. Dobar primer za davanje bakšiša jeste na primer ostavljanje na krevetu u hotelskoj sobi, momku koji nosi vaš prtljag od recepcije do sobe, momcima koji rade na plažnim barovima pa i taksistima.


Hurgada Egipat Letovanje 2021


BAZARI / ŠOPING CENTRI

Hurgada ima dosta tradicionalnih arapskih bazara, uličnih prodavaca i nekoliko modernih šoping centara. U Sakali u glavnoj Šheraton ulici možete iskusiti sve čari cenkanja i to su, možda, i najpoznatije zone za kupovinu raznih suvenira. Ukoliko više volite radnje sa fiksnim cenama, neki bazari na Memši i tržni centar Senzo Mall su prava mesta za vas. U Hurgadi se možete kupovatii kvalitetan egipatski pamuk, čajeve i začine, nakit specifičnog dizajna od srebra, zlata, poludragog kamenja, eterična ulja i parfeme, razne proizvode od alabastera, drveta, papirusa i sedefa… Najpoznatiji centri sa fiksnim cenama se zovu Cleopatra bazaar i ima ih nekoliko u Sakali i Memši, podsećaju na naše stare robne kuće na dva ili tri sprata gde možete kupiti bukvalno sve i bez cenkanja).


RADNO VREME
Što se tiče dnevne kupovine vode, sokova, sladoleda i svega ostalog predlažemo vam lance prodajnih objekata Metro i Abu Ashara koji su najsličniji domaćem Maksiju. U njima možete kupiti sve od voća i slatkiša do hemije ili nečega što ste možda zaboravili da ponesete na put i to po realnim i najpovoljnijim cenama. Oba marketa imaju POS terminale te je moguće plaćanje VISA karticama.Metro marketi se nalaze: u novom delu (El Kauser, blizu Memše), u samoj Sakali na sredini ulice kao i u starom delu grada u Daharu. Abu Ashara je malo rasporostanjenija pa je možete naći na tri lokacije u Memši, jednu na samom početku Sakale i jednu u novoj Marini. Hurgada je grad koji počinje da živi noću, kao i većina gradova u Egiptu. Zbog visokih temperatura tokom cele godine lokalno stanovništvo a i turisti praktično svoj dnevni raspored prebacuju nakon zalaska sunca.


IZLASCI
Marina je centralno mesto za izlazak i u njoj se, duž šetališta nalaze restorani italijanske, azijske, indijske, arapske kuhinje i morskih specijaliteta. Još restorana i lanaca brze hrane kao što su Mc Donald’s ili KFC nalaze se u Sakali i Memši. Preporučujemo da sasvim slobodno iskusite i domaću „brzu“ hranu u jednom od najpopularnijih egipatskih lanaca „GAD“. Ovde je moguće jesti u okviru restorana ili „za poneti“, higijena je na viskokom nivou a cene su više nego pristupačne (za 20-40 funti možete dobiti ceo obrok). Jedan restoran se nalazi u centru Sakale drugi na početku Memše a vrlo lako ćete ih prepoznati jer je ispred njih uglavnom velika gužva lokalnog stanovništva ili turista koji uživaju u egipatskim i arapskim specijalitetima.

Hurgada obiluje brojnim kafićima i klubovima, koji rade do ranih jutarnjih sati. Ulazak u klubove se skoro svugde plaća, a žurke se organizuju tokom cele nedelje. Čuveni bar Papas Hurgada i klub Papas Beach su na početku Marine. Hard Rock Cafe i Little Buddha koji su svetski poznati i kao restorani i kao klubovi, takodje se nalaze u Hurgadi – Hard Rock Cafe na Memši, u Nawarra centru, Little Buddha – pored hotela Sindbad.

Pored toga izutetno su popularni i klubovi White Beach – preko puta hotela Roma u Sakali kao i Calypso. Cene ulaza se kreću od 100-150 funti zavisno od sezone i dana u nedelji. Uz ulaz je obično uključeno i jedno alkoholno piće ili koktel ili dva bezalkoholna pića. Takođe, većina ovih klubova ima i posebno veče za dame kada je ulaz i piće besplatno do ponoći. Ukoliko putujete u većem društvu i ako idu 4-5  omaka bez pratnje devojaka, može da se dogodi da obezbeđenje ne dozvoli da udjete bez pratnje. Ipak ovo se više odnosi na lokalno stanovništo ali treba imati i to na umu. Uostalom bar po tome pravila su ista i u Londonu, New York-u pa i Hurgadi.


SAVETI:
Poštujte istorijske spomenike jer je to svetska kulturna baština koju nesmete oštetiti.
Oblačite se prikladno.

Konzumirajte značajne količine vode.
Uvek sa sobom nosite i nešto egipatskog novca.
Kupite suvenire koji odražavaju život i istoriju Egipta.
Namojte zaboraviti kameru ili fotoaparat ukoliko imate i podvodni.


Uživajte u vašem boravku u Hurgadi i na čarobnom Crvenom moru, za sve izlete i ekskurzije će vas kontaktirati naši predstavnici  po sletanju na aerodrom i transferu u hotel.


Hurgada Egipat Leto 2021

 POGLEDAJTE PONUDE ZA KRSTARENJE NILOM

Krstarenje Nilom

Luksor je grad u Gornjem (južnom) Egiptu. Ima oko milion stanovnika. Kao mesto na kome se nalazio drevni egipatski grad Teba, Luksor se često naziva „najvećim svetskim muzejem pod otvorenim nebom“. Ruševine kompleksa hramova u Karnaku i Luksoru se nalaze unutar savremenog grada. Preko reke, na drugoj obali Nila, nalaze se spomenici, hramovi i grobnice, koji uključuju Dolinu Kraljeva i Dolinu Kraljica.

Milioni turista iz svih krajeva sveta svake godine dolaze da posete te spomenike, a njihovo prisutstvo je ekonomski temelj ovog grada. Zbog toga Luksor predstavlja omiljenu bazu za putovanja Gornjim Egiptom, te je omiljeno turističko odredište, sam po sebi, i kao početna i završna stanica krstarenja Nilom.

Asuan – Grad koji se nalazi na kataraktu pored Velike Asuanske brane nosi simbol trgovačke prestonice u doba Srednjeg veka, a za vreme drevnih Egipćana je bio glavni grad Nubijskog dela Egipta. Mnogi pisci su napisali svoja dela u hotelu Katarakt koje se nalazi pored Kičerinovog ostrva na Nilu. Ovde se nalazi i kamenolom odakle je vađena građa za mnoge arhitektonske džinove-spomenike koji i danas prkose zubu vremena na lokalitetima širom Egipta. Turisti obavezno posete i Botaničku baštu koja je zadivila mnoge vladare koji su osvajali ovu teritoriju.

KomOmbo duguje svoje ime egipatskom nazivu Nubt (‘Grad zlata’) kojim se ističe njegova značajna uloga u trgovini tim dragocenim metalom. Nalazi se pored istoimenog mesta Ombos. Hram Kom Ombo kultna je građevina koja je bila posvećena božanstvima Sobeku s krokodilskom glavom i (Haroerisu) Horusu sa sokolovom glavom. Danas ovde živi oko 60.000 seljaka koji su većinom Nubijci koji su ovde naseljeni kada je pravljena Asuanska brana.

Edfu – Mesto koje nosi ime hrama koji takođe potiče iz Ptolomejskog doba i posvećen je božanstvu Horusa. Veliki broj kočija i seljaka-trgovaca čine ovo mesto interesantnim za turiste koji ovde dolaze brodovima.


Hurgada Egipat Leto 2021


POGLEDAJTE OSTALE DESTINACIJE!

Call Now ButtonPozovite nas