fbpx
 

Hurgada Izleti Letovanje, Zanimljivosti i informacije o Egiptu i Hurgadi

Hurgada Egipat Letovanje 2019

Biser Egipatske obale, nalazi se na Crvenom moru koje turisti iz puno razloga zovu “More sa sedam boja”. Ima oko 150 hiljada stanovnika. U ovom turističkom mestu živi i oko 10 hiljada stranaca koji se većinom bave turizmom. Prostire se na više od 50 km obale.

Novosagrađeni hoteli koji svojom lepotom oduzimaju dah, u kombinaciji sa lokalnim načinom života daju pravu sliku Egipta. Crveno more na kome se nalazi grad jeste pravi mamac za turiste koji se profesionalno i amaterski bave ronjenjem. Idealna pozicija grada vam nudi mogućnost raznovrsnih izleta.

IZLETI U HURGADI:

 

Predlažemo Vam neke od nezaboravnih izleta koja se realizuju iz Hurgade:

PROGRAMI IZLETA U NASTAVKU SU ORIJENTACIONI I PODLOŽNI SU PROMENAMA! Predstavnik agencije u Hurgadi će Vas detaljno uputiti u program izleta, satnice i sve ono što je neophodno za realizaciju. Plaćanje izleta je na licu mesta.RAJSKO OSTRVO + snorkling

Prevoz kombijem od hotela do luke, a potom ukrcavanje na brod . Sledi vožnja brodom direktno do Rajskog ostrva, gde možete da budete 2 sata , a ko želi na snorkeling imaće priliku da ima dva zarona gde može da se vidi koralni greben ( snorkling, tj. gnjuranje sa maskom i perajima ) u trajanju od 45 minuta.Jedinstvena prilika za uživanje u čarima netaknutog bogatstva Crvenog mora, prelepim skupinama raznobojnih korala i drugih vrsta morskog sveta. Ručak i piće (švedski sto)  se poslužuju na brodu između 2 zarona. Nakon toga sledi povratak u luku. Prelepom završnicom jednog zaista nezaboravnog izleta.Tokom celog izleta, na brodu su vam na raspolaganju voda i bezalkoholna pića ( Coca Cola, sprite, čaj, nes kafa i mleko ). Polazak za Hurgadu je oko 16:00h.ORANGE BAY + snorkling

Prevoz kombijem od hotela do luke, a potom ukrcavanje na brod . Sledi vožnja brodom do jednog koralnog grebena, gde je predviđen prvi zaron ( snorkling, tj. gnjuranje sa maskom i perajima ) u trajanju od 45 minuta.

Jedinstvena prilika za uživanje u čarima netaknutog bogatstva Crvenog mora, prelepim skupinama raznobojnih korala i drugih vrsta morskog sveta.Nakon toga, nastavlja se vožnja brodom do ostrva Orange Bay, a za vreme plovidbe se poslužuje ručak na brodu ( švedski sto ).Na Orange Bay-u se provodi dva sata i to vreme je predviđeno za kupanje i sunčanje na plaži. Zatim, povratak na brod i vožnja do sledeće lokacije gde je predviđen drugi zaron, takođe u trajanju od 45 minuta, gde se mogu videti drugačije vrste korala i riba u odnosu na prvi.Posle drugog zarona imaćete sjajnu priliku za još neke sportske aktivnosti ( banana ). Nakon toga sledi povratak u luku.Prelepom završnicom jednog zaista nezaboravnog izleta.Tokom celog izleta, na brodu su vam na raspolaganju voda i bezalkoholna pića ( Coca Cola, sprite, čaj, nes kafa i mleko ). Polazak za Hurgadu je oko 16:00h.KAIRO I PIRAMIDE

Vožnja klimatizovanim vozilom do Kaira traje otprilike 6 sati, predviđena je pauza na pola puta, dolazak u Kairo je oko 8:00 h. Na putu do centra grada predviđeno je panoramsko razgledanja pojedinih zamenitosti kairo kao što su: Grad mrtvih, Citadela i Mohammed Alijeva džamija. Nakon kraće vožnje sledi obilazak Nacionalnog arheološkog muzeja koji se nalazi u centru grada i kоji čuva preko 160.000 eksponata, između ostalog i bogatstvo Tutankamona ( zlatna maska i zlatni sarkofag ). Nakon kratke pauze ( 20 minuta ) za slikanje, predviđena je plovidba Nilom koja traje pola sata ( plaća se na licu mesta ). Nakon plovidbe, vožnja autobusom kroz grad do restorana u blizini Gize gde je organiziovan ručak ( švedski sto, piće se plaća ). Posle ručka predviđen je odlazak do platoa Gize gde se nalaze tri najpoznatije piramide. Za nezaboravne fotografije na lokalitetu predviđene su tri pauze, zatim i poseta Doliniskog hrama faraona Kefrena sa čuvenom Sfingom. Na kraju izleta je poseta Centra za proizvodnju esencijalnih ulja. Polazak za Hurgadu oko 16:00.LUXOR

Vožnja klimatizovanim vozilom do Luxora traje oko 4 i po sata, predviđena je pauza na pola puta, dolazak u Luxor je oko 09:30 h. Prvo sledi obilazak hrama Karnak ( najveći hram na svetu, građen preko 2000 godina ), zatim poseta instituta za izradu papirusa. Nakon toga je predviđena plovidba Nilom koja traje pola sata ( plaća se na licu mesta).  Tokom plovidbe ukazuje se jedinstvena prilika za panoramsko razgledanje hrama Luxora i hotela Winter palace. Zatim, brodić pristaje na zapadnu obalu Nila gde je organizovan ručak na principu švedskog stola ( piće se plaća ). Nakon ručka sledi obilazak Doline kraljeva ( 3 grobnice – ulaznice su uračunate u cenu ), uz napomenu da se ulaz u Tutankamonovu grobnicu dodatno plaća. Zatim, odlazak u jednu od radionica za obradu alabastera. Nakon toga, poseta Hrama kraljice Hatšepsut, jedna od najpoznatijih žena koje su vladale Egiptom ( za nju je vezana jako interesantna priča koju ćete čuti tokom posete hrama ). Izlet se završava posetom Dve statue Memnonevih kolosa. Polazak za Hurgadu oko 16:30.RONJENJE SA BOCAMA

Jedna od najlepših eskurzija u Hurgadi. Namenjena je, kako ljubiteljima ronjenja, tako i svima koji žele da uživaju u čarima Crvenog mora koje odlikuje izuzetno bogatstvo raznovrsnih korala i riba.

Izlet podrazumeva 2 zarona sa kompletnom ronilačkom opremom uz konstantnu pratnju instruktora, od kojih, pre samog zarona, dobijate sve detaljne instrukcije, tako da nije potrebno nikakvo iskustvo ili predznanje.

Polazak je u jutarnjim satima, posle doručka.Prevoz kombijem od hotela do luke, ukrcavanje na brod i plovidba do prve lokacije.Predviđena su 2 zarona na dve različite lokacije.Prvi zaron traje 20 minuta i podrazumeva ronjenje do 5 metara dubine. Nakon toga se plovidba nastavlja do druge lokacije, gde je predviđen drugi zaron, takođe u trajanju od 20 minuta, ali na dubini do 10 metara.Za vreme plovidbe između dva zarona na brodu se poslužuje ručak (švedski sto + jedno bezalkoholno piće)Nakon drugog zarona sledi povratak brodom do luke i prevoz nazad do hotela. Polazak za Hurgadu je oko 15h.

” Svaki zaron je uz pratnju instruktora ”MEGA SAFARI (Kvadovi, spajder, pustinja, beduinsko selo)

Vožnja džipovima od hotela do pustinje, odakle kreće ekskurzija. Prvo se vozimo kvadovima oko 30 minuta kroz pustinju, nakon kratke pauze za užinu sledi vožnja ” spajder ” pustinjskim automobilom koja traje 10 minuta. Nastavljamo da se vozimo dalje kroz pustinju džipovima do beduinskog sela gde ćete imati priliku da se upoznate sa pravim Beduinima, sjajna prilika da se proba čaj dok vodič ispriča interesantnu i zanimljivu priču o Beduinima i njihovoj kulturi. Zatim je predviđeno jahanje kamila koje traje 5 minuta, a zatim poseta tradicionalne pekare da biste se upoznali sa tradicionalnim načinom pečenja hleba koji će vam demonstrirati Beduinka. Potom sledi poseta apoteke da biste se upoznali sa lekovima koje koriste Beduini ( biljke i čajeve ). Povratak u Safari centar gde se poslužuje večera i jedno bezalkoholno piće. Uz večere je predviđen folklorni program ( egipatski drviš i trbušni ples ). Polazak za Hurgadu je oko 19:00h.QUAD SAFARI (samo vožnja kvadovima)

Ova ekskurzija je namenjena svima onima koji su avanturističkog duha. Polazak je ujutru, nakon doručka. Ekskurzija podrazumeva tročasovnu zabavu, vožnju kvadovima kroz pustinju do beduinskog sela, gde ćete biti u prilici da uživate u ispijanju domaćih beduinskih čajeva, a za one koji su zainteresovani, moguće je i jahanje kamila. Nakon vožnje povratak u hotel.PLIVANJE SA DELFINIMA U BAZENU

Prevoz kombijem od hotela do Dolphin world-a u Makadi Bay-u gde ćete imati sjajnu priliku da plivate sa dresiranim delfinima u bazenu.Neverovatan susret sa divnim i sjajnim životinjama s kojima ćete osetiti umiljatost i nežnosti.Sa njima možete ostvariti prijateljski odnos i doživeti njhovu energiju koji se nikad ne zaboravlja.SHOW SA DELFINIMA (delfini  u bazenu)

Prevoz kombijem od hotela do Dolphin world-a gde se održava predstava gde ćete imati sjajnu priliku da vidite dresirani delfini u bazenu kako igraju sa trenerima još pored toga videćete kako pevaju i pričaju i to naravno nije sve nego ćete imati priliku da vidite nastup drugih morskih životinja kao što su foka i morž.DOLPHIN HOUSE (delfini na otvorenom moru)

Ukoliko čeznete da plivate među najmilijim stanovnicima mora, delfinima, ovo je savršen izlet za vas. Dan se započinje plovidbom na otvorenom moru, do mesta sa najvećim brojem delfina, njihovog prirodnog staništa, gde vam se pruža sjajna prilika za iskustvo koje se pamti ceo život, dok vam u susret plivaju delfini i ponosno se razmeću svojom lepotom, iznova i iznova izvirujući iz plavetnila vode. Nakon toga, doživljaj je upotpunjen snorklingom, a između dva zarona i ručkom po principu švedskog stola, uz piće po želji. Sledi plovidba nazad do marine i povratak za Hurgadu, koji je planiran oko 15:30.SEA SCOPE (brod sa staklenim dnom + snorkling)

Sea scope je izlet koji podrazumeva plovidbi na brodu sa staklenim dnom. Brod isplovljava u jednom od tri termina, u 9, 11, ili 15h i plovi do mesta sa najboljim skupinama korala i vrstama riba. Imaćete jedinstvenu priliku da ceo morski svet vidite kroz stakleni pod, tačnije donji deo broda, a tu je predviđen i snorkling, u trajanju od oko 20 minuta. Ceo program traje oko 2 sata, i posebno je zanimljiv za mlađu populaciju. Zatim se brodom plovi nazad do marine, odakle je povratak do hotela. Tokom izleta na brodu se služi jedno piće, voda ili sok.

Egipat

Sve Korisne Informacije:

PRIPREMA ZA PUT

Ukoliko odlučite da posetite Egipat i Hurgadu trebalo bi da znate:
✓ za ulazak u Egipat vam je potreban važeći pasoš i viza koja se može kupiti na aerodromu u Hurgadi, po sletanju ( 25 $ po pasošu), ili se može individualno dobiti u Ambasadi Egipta u Beogradu, ulica Andre Nikolića 12, uz potvrdu o putovanju i dve fotografije (12 $ po pasošu). Ovo se odnosi na državljane Srbije a nosioci pasoša ostalih zemalja su dužni da se upoznaju sa viznim režimom svoje države i Egipta.
✓ Putno zdravstveno osiguranje nije obavezno ali ga je preporučljivo imati kako bi izbegli eventualne visoke troškove lekarskih usluga, ukoliko Vam zatrebaju.

 


VREMENSKA ZONA

Egipat ima drugačiju vremensku zonu, + 2 GMT. Od srpskog lokalnog vremena se razlikuje za jedan sat više, sem u periodu relaska na letnje i zimsko računanje vremena, kao i tokom meseca Ramazana. Datum pomeranja časovnika za jedan sat više ili manje  razlikuje se od našeg.


HURGADA – GRAD

Moderni turistički centar sastavljen od niza atraktivnih hotelskih kompleksa smeštenih duž obale. Među stranim turistima, Hurgada je najpopularnije letovalište u Egiptu na obali Crvenog mora. Sastoji se od starog dela grada -Dahar, centra –Sakale, novog centra urađenog u evropskom stilu sa šetalištem – Memša, južnog dela grada, oblasti Sahl Hašiši dva zaliva- Makadi i Soma Bej.


NOVAC

Nacionalna valuta je egipatska funta, koja je u javnoj upotrebi označena sa l.e. što znači livre égyptienne (izvedeno iz francuskog jezika). Jedna funta se se sastoji od 100 pjastera. Novac možete promeniti u bankama, hotelima, menjačnicama i bankomatima kojih u  entralnom delu grada ima svuda a ukoliko boravite u nekom od zaliva Hurgade menjačke poslove možete obaviti u hotelu.

Za 1 evro dobićete oko 10 egipatskih funti a za 1 dolar oko 7 funti. Hoteli i veće prodavnice prihvataju važnije platne kartice (Visu i , Master Card…) a specifično za Egipat je i to da trgovci uvek zaračunava procenat za naknadu njihovih bankarskih troškova (3-5%), pa se za sve kupovine se preporučuje plaćanje u gotovini.


KLIMA

Ova oblast ima toplu i suvu pustinjsku klimu uz stalni blagi povetarac. Leta su izrazito topla, sa temperaturama višim od 40 stepeni. Zimi temperatura kreće izmedju 18 i 25 stepeni. Temperatura mora ne pada ispod 20 stepeni Celzijusa.

Sunce je veoma jako u letnjim mesecima pa se preporučuje oprezno sunčanje, korišćenje preparata za zaštitu kože sa visokim faktorom zaštite i nošenje lagane garderobe od prirodnih materijala, svetlijih boja.


ZDRAVSTVENA ZAŠTITA / VODA

Pre posete Egiptu nije potrebno primati ikakve vakcine. Opekotine od sunca ili dehidratacija mogu se izbeći korišćenjem krema za sunčanje, nošenjem lakše pamučne garderobe, šešira , uz unošenje dosta tečnosti tj. vode. Zdravstevene ustanove u Egiptu su generalno dbre i preporučujemo toplo da kod sebe imate međunarodno putno zdravstveno osiguranje.

Tekuća voda je bakteriološki i hemijski ispravna i sasvim je bezbedno prati zube ili tuširati se njome, ali za piće treba koristiti isključivo flaširanu vodu. Preporučuje se konzumiranje najmanje 2-3l vode dnevno, pogotovo u letnjim mesecima Najpopularnije flaširane vode su Dassani, Aqua Fina, Baraka, Nestle, Evian za koje je u prodavnicama potrebno izdvojiti od 3-5 egipatskih funti, dok su u hotelu cene u proseku 3 do 4 puta više za flašu od 1,5l. Kod kupovine obavezno voditi računa da svaka boca na sebi ima zaštitni najlon omotač koji obavija plastični zatvarač – što je garancija da je voda ispravna, originalna i pre svega higijenski bezbedna.

Antinal – Lek

Zbog putovanja na drugi kontinent postoji značajna razlika u klimi, kuhinji i temperaturi pa se dešava da određen broj putnika ima manjih stomačnih problema. U tom slučaju savetujemo konzumiranje tableta ANTINAL ili ENTOCID koje možete kupiti u svakoj apoteci po ceni od oko 10 funti. Toplo preporučujemo da ove tablete imate sa sobom tokom putovanja za svaki slučaj. Ukoliko se pak odlučite da tablete kupite pre polaska na put, pravilna zamena ovih lekova na domaćem tržištu jesu Enterofuril od 200 mg kao i aktivni medicinski ugalj. Ipak, imajte u vidu da je egipatska medicina jako napredna a lekovi izuzetno pouzdani i kvalitetni.

Ukoliko Vam ipak zatreba doktor odnosno bilo kakva medicinska pomoć, savetujemo da prvo kontaktirate našeg predstavnika (vodiča) kako bi Vas uputio na doktore koji rade sa polisama putnog zdravstvenog osiguranja izdatim u našoj zemlji, kako bi izbegli bilo kakva dodatna plaćanja na licu mesta i kasnije refudacije, administraciju i nepotrebnu papirologiju. U protivnom Vam se može desiti da lekarske usluge veoma skupo platite.

Hurgada ima nekoliko modernih i veoma dobro opremljenih bolnica a skoro svaki hotel ima dežurnog lekara na poziv. Praksa je da svaka klinika bez obzira na vrstu i vreme intervencije šalje svoje vozilo po vas u hotel koje vas dovodi do klinike u najkraćem roku. Ne zaboravite da u tom slučaju sa sobom imate vaš pasoš i polisu osiguranja.


FREE SHOP

Ukoliko želite da pazarite alkoholna pića ili cigarete u free shop-u važno je znati da je kupovina u ovim objektima moguća samo 48 sati od ulaska u zemlju. Jedan se nalazi free shop na aerodromu, drugi je smešten u starom delu – Sakale a najnoviji u hotelu tržnom centru u okviru hotela Grand na Memši Ukoliko želite da kupite alkohol neophodno je da ponesete vaš pasoš koji ćete pokazati prilikom kupovine a moćićete da kupite maksimalno 3 flaše pića po jednom pasošu. Nakon kupovina običaj je da se broj kupljenih pića upiše u pasoš odmah pored vize, kako bi se sprečila zloupotreba ponovne kupovine.

Najtopliji savet je da se strogo vodi računa da se ne kupuju bilo kakva alkoholna pića van free shop-a jer u 99% slučajeva to nisu originalna uvozna alkoholna pića već vešte kopije sa sumnjivim sadržajem a po prilično niskoj ceni. Ukoliko ipak budete imali potrebu da kupite alkoholno piće imajte na umu da su cene viskija, votke, tekile i sl. skuplje i po 10 puta nego u free shop-u, sto znači da za jednu flašu morate izdvojiti od 80 pa čak i do 150 evra. U islamskim zemljama ovo je uobičajena stvar koja je vezana za stroge islamske zakone po pitanju konzumiranja i uživanja u alkoholnim pićima.


TELEFON I INTERNET

Za telefoniranje je najpovoljnije koristiti SIM kartice lokalnih mobilnih operatera (Mobinil, Etisalat, Vodafone) koje se mogu kupiti u većini prodavnica po povoljnim cenama. U poslednjih dve godine zbog jako velikog broja turista količina slobodnih sim kartica je malo redukovna pa se može desiti da vam i prilikom ove kupovine (u zvaničnim poslovnicama ova tri mobilna operatera) zatraže i pasoš na uvid. U svim ostalim manjim radnjama uglavnom u Sakali moguće je kupiti novu sim karticu bez ikakvih problema i uobičajena cena za to je oko 50-60 funti sa određenim kreditom na kartici.

Većina hotela ima ima bežični internet čije se korišćenje često plaća po hotelskim tarifama koje nisu jeftine. Savetujemo da nabavite mobilni internet nekog od već pomenutih operatera o daleko pristupačnijim cenama od hotelskih. U praksi se uglavnom uz sim karticu može aktivirati i 3G internet usluga koja košta od 30-60 funti za 2 ili 4 GB podataka za mesec dana. Detaljnija uputsva će vam dati svaki prodavac na licu mesta koji vam može pomoći oko aktiviranja servisa na engleskom jeziku, potrebnih kodova za aktivacije svih dodatnih usluga.


ELEKTRIČNA ENERGIJA

Električna energije u Egiptu radi na 220V, ali nije loše imati adaptere ili punjače, ukoliko želite da koristite lične tehničke predmete. Ukoliko ste zaboravili punjač, svakako se možete raspitati na recepciji hotela za pomoć.


JEZIK

Zvaničan jezik koji se govori u Egiptu je arapski, ali se, naročito u turističkim mestima, govore i drugi jezici. Poslednjih godina u egipatskim letovalištima možete čuti i po koju srpsku reč.PREVOZ

Najčešći vid prevoza po Hurgadi je taksi. Vozila plavo narandžaste boje funkcionišu non-stop. Zvanično, taksisti imaju obavezu da naplaćuju po taksimetru, ali u praksi običaj je da se cena vožnje odredi prema usmenom dogovoru pre ulaska u vozilo (od 10 do 25 funti po gradu u zavisnosti od relacije). Za turiste važi pravilo da nikako ne ulazite u vozilo pre nego što ste tačno dogovorili cenu vožnje!

Imajte u vidu da će svaki taksista najpre reći prilično nerealnu cenu vožnje, a na vama je da se upustite u još jednu turistima zabavnu atrakciju – cenkanja tj. Pregovaranja oko cene. Imajte na umu da ovo nije nikakva uvreda, već obavezan ritual i deo folklora pri svakoj kupovini u svim arapskim zemljama.


PLAŽE

Ono po čemu je Hurgada poznata su prelepe plaže svetlog peska i toplo, čisto Crveno more, prepuno raznih vrsta korala i morske faune i pustinja u kojoj možete uživati u raznim safari avanturama. Plaže su private ili hotelske ali postoje svega 4 javne plaže u centru Hurgade. Na sve javne plaže se ulaz plaća ali se one i bolje održavaju. Jedna od poznatijih je plaža Dream Beach, preko puta hotela Elysees na početku Memše.

Plaža je klupskog tipa, sa muzikom, health centrom i kafićem. Pored nje odmah je veoma popularna Old Vic plaza u dužini od oko 500 m, vise porodičnog tipa ali je popularna i među mladima jer omogućuje uživanje u raznim vodenim sportovima. Cena ovih plaža se kreće od 50-75 funti za ceo dan i u to je uključena ležaljka, suncobran i peškir.

Na obe plaže postoji kompletan servis za ishranu, uzinu ili uživanje u voću, plačinkama, sladoledima, što se sve naravno dodatno naplaćuje. Na obe plaže sve cene pića i hrane su izražene bez poreza i takse za uslugu (22%). Vodite računa da pri ulasku na plažu iz sigurnosnih razloga ćete morati da pokažete sadržaj vaše torbe I ranca. Ovo podrazumeva I proveru I zabranu unošenja bilo kakve hrane ili pića! Treća plaža je White beach, preko puta hotela Roma kao i plaza odmah pored nje. Manje su kvalitetne sa sadržajem i uslugama a posebno sa kvalitetom plaže I prilaska moru.

Hurgada je odlična destinacija za ronioce I sve ljubitelje najrazličitijih sportova na vodi, poput jedrenja, surfinga, kite-surfinga, snorklinga, itd. Centri morskih sportova i škole ronjenja postoje na svakom koraku. Mnogo turista posećuje Hurgadu zbog kite-surfinga koji je izuzetno popularan a škola I sam centar se nalaze u okviru hotela Magawish. Dok boravite u Hurgadi, preporučujemo da obavezno posetite Rajsko ostrvo i uživate u prelepim koralnim grebenima koji su zakonom zaštićeni. Zbog toga je najstrože zabranjeno vadjenje korala I školjki iz mora I iznošenje iz zemlje (što se ne odnosi na one ugrađene u nakit I kupljene u prodavnicama).


LOKALNO STANOVNIŠTVO

Egipćani su nasmejani, ljubazni i srdačni. Trgovci mogu nekad biti navalentni ali ih se možete lako osloboditi sa osmehom i ljubaznim odbijanjem. Egipat je muslimanska zemlja pa preporučujemo poštovanje islamskih običaja i pravila oblačenja i ponašanja na javnom mestu.

Na svim plažama je najstrože zabranjeno za žene sunčanje u toplesu dok se sva ostala hotelska pravila ponašanja nalaze nacrtana i obašnjena u okviru hotela u kome odsedate (najčešće se ovde misli na pravilo oblačenja tokom večere i to u bolje kategorizovanim hotelima).

Lokalni stanovnici imaju običaj da dobacuju ženama ali ne predstavljaju ozbiljnu pretnju, pogotivo ako im se za to ne da povoda ili provocira. Pušenje na javnim mestima, otvorenim i zatvorenim je dozvoljeno uvek i svugde (izuzev samo ako hotelska pravila ne nalažu drugačije).


NAPOJNICE

Napojnica (bakšiš) se tretira kao znak naklonosti i dobre volje i on se uobičajeno daje svima i svuda. Očekuje za svaku, pa i najmanju uslugu te je zgodno sa sobom imati sitan novac za ovakve prilike. Kovani novac od 1 funte ili 50 pjastri je za ove svrhe najbolje rešenje.

Davanjem bakšiša neretko sebi obezbeđujete i bolju uslugu i servis. U hotelu ili kafiću koji češće posećujete, najčešće uz zagarantovan osmeh domaćina i neskrivenu ljubaznost i nakolonost. Dobar primer za davanje bakšiša jeste na primer ostavljanje na krevetu u hotelskoj sobi. Momku koji nosi vaš prtljag od recepcije do sobe, momcima koji rade na plažnim barovima pa i taksistima.


Hurgada Egipat Letovanje


BAZARI / ŠOPING CENTRI

Hurgada ima dosta tradicionalnih arapskih bazara, uličnih prodavaca i nekoliko modernih šoping centara. U Sakali u glavnoj Šheraton ulici možete iskusiti sve čari cenkanja i najpoznatije zone za kupovinu raznih suvenira. Ukoliko više volite radnje sa fiksnim cenama, neki bazari na Memši i tržni centar Senzo Mall su prava mesta za vas.

U Hurgadi se možete kupovatii kvalitetan egipatski pamuk, čajeve i začine, nakit specifičnog dizajna od srebra, zlata, poludragog kamenja… Eterična ulja i parfeme, razne proizvode od alabastera, drveta, papirusa i sedefa… Najpoznatiji centri sa fiksnim cenama se zovu Cleopatra bazaar i ima ih nekoliko u Sakali i Memši. Podsećaju na naše stare robne kuće na dva ili tri sprata gde možete kupiti bukvalno sve i bez cenkanja).


RADNO VREME

Što se tiče dnevne kupovine vode, sokova, sladoleda i svega ostalog predlažemo vam lance prodajnih objekata Metro i Abu Ashara. Najsličniji su domaćem Maksiju. U njima možete kupiti sve od voća i slatkiša do hemije ili nečega što ste možda zaboravili da ponesete na put i to po realnim i najpovoljnijim cenama. Oba marketa imaju POS terminale te je moguće plaćanje VISA karticama.

Metro marketi se nalaze: u novom delu (El Kauser, blizu Memše), u samoj Sakali na sredini ulice kao i u starom delu grada u Daharu. Abu Ashara je malo rasporostanjenija pa je možete naći na tri lokacije u Memši, jednu na samom početku Sakale i jednu u novoj Marini. Hurgada je grad koji počinje da živi noću, kao i većina gradova u Egiptu. Zbog visokih temperatura tokom cele godine lokalno stanovništvo a i turisti praktično svoj dnevni raspored prebacuju nakon zalaska sunca.


IZLASCI

Marina je centralno mesto za izlazak i u njoj se, duž šetališta nalaze restorani italijanske, azijske, indijske, arapske kuhinje i morskih specijaliteta. Još restorana i lanaca brze hrane kao što su Mc Donald’s ili KFC nalaze se u Sakali i Memši. Preporučujemo da sasvim slobodno iskusite i domaću „brzu“ hranu u jednom od najpopularnijih egipatskih lanaca „GAD“.

Ovde je moguće jesti u okviru restorana ili „za poneti“. Higijena je na viskokom nivou a cene su više nego pristupačne (za 20-40 funti možete dobiti ceo obrok). Jedan restoran se nalazi u centru Sakale drugi na početku Memše. Vrlo lako ćete ih prepoznati jer je ispred njih uglavnom velika gužva lokalnog stanovništva ili turista koji uživaju u egipatskim i arapskim specijalitetima.

Hurgada obiluje brojnim kafićima i klubovima, koji rade do ranih jutarnjih sati. Ulazak u klubove se skoro svugde plaća, a žurke se organizuju tokom cele nedelje. Čuveni bar Papas Hurgada i klub Papas Beach su na početku Marine. Hard Rock Cafe i Little Buddha koji su svetski poznati i kao restorani i kao klubovi, takodje se nalaze u Hurgadi – Hard Rock Cafe na Memši, u Nawarra centru, Little Buddha – pored hotela Sindbad.

Pored toga izutetno su popularni i klubovi White Beach – preko puta hotela Roma u Sakali kao i Calypso. Cene ulaza se kreću od 100-150 funti zavisno od sezone i dana u nedelji. Uz ulaz je obično uključeno i jedno alkoholno piće ili koktel ili dva bezalkoholna pića. Takođe, većina ovih klubova ima i posebno veče za dame kada je ulaz i piće besplatno do ponoći. Ukoliko putujete u većem društvu i ako idu 4-5  omaka bez pratnje devojaka, može da se dogodi da obezbeđenje ne dozvoli da udjete bez pratnje. Ipak ovo se više odnosi na lokalno stanovništo ali treba imati i to na umu. Uostalom bar po tome pravila su ista i u Londonu, New York-u pa i Hurgadi.


SAVETI:
Poštujte istorijske spomenike jer je to svetska kulturna baština koju nesmete oštetiti.
Oblačite se prikladno.

Konzumirajte značajne količine vode.
Uvek sa sobom nosite i nešto egipatskog novca.
Kupite suvenire koji odražavaju život i istoriju Egipta.
Namojte zaboraviti kameru ili fotoaparat ukoliko imate i podvodni.


Uživajte u vašem boravku u Hurgadi i na čarobnom Crvenom moru. Za sve izlete i ekskurzije će vas kontaktirati naši predstavnici  po sletanju na aerodrom i transferu u hotel.


PONUDA HOTELA HURGADA: