fbpx
 

LETO 2024 U PRODAJI!

First Minute popusti!

APARTMANSKI SMEŠTAJ, BUS ILI SOPSTVENI PREVOZ.


*U nastavku ispod ponude apartmana pogledajte spisak plaža na Tasosu!


PONUDA APARTMANA:
Tasos Letovanje 2024 | Tasos Apartmani | Grčka Letovanje 2024 | Grčka Ostrva. Prema Herodotu ostrvo je ime dobilo po sinu feničanskog kralja Aginora, Tasosu. Mitologija kaže da je Tasos stigao na ostrvo tražeći svoju sestru Evropu koju je oteo Zevs. Propovedajući hrišćanstvo, ovuda je prošao i apostol Pavle na putu ka Filipima. Ni Odisej mu nije odoleo jer, dok je prolazio pored zaliva sirena i čuo njihovu zanosnu pesmu, došao je u iskušenje da zauvek ostane tu. Čak je i Hipokrat odabrao ovo ostrvo i živeći na njemu 4 godine napisao neka od svojih najvećih dela. Često ga nazivaju “smaragdno ostrvo” zbog prozirne i čiste vode azurne boje, ili “šuma koja pliva” zbog guste vegetacije. Arhilohus je opisao Tasos kao „jednu magareću kičmu, prekrivenu divljom šumom“.

Limenas

je glavni grad ostrva i u njega stižu trajekti iz luke Keramoti, to je gradić koji pored turističkih sadržaja pruža i ono što mnoga druga letovališta ne mogu a to su arheološki ostaci u samom gradu i posebno Agora, drevna pijaca na čijem ulazu je i Arheološki muzej. Limenas pruža mogućnost da menjate plaže čak iako niste došli automobilom jer, šetalištem uz more možete iz centra doći do poznate plaže Papias i još malo dalje do plaže Tarzanas. Kamena popločana glavna ulica nudi suvenire, neophodne sitnice, mesta za odmor i uživanje u specijalitetima ostrvske kuhinje, na peščanoj plaži su kafići sa uređenim delom s ležaljkama i separeima.


Potos

je gradić na jugu ostrva i pravi je izbor za mlađe zbog kafića na obali ali i za porodice jer u samom centru ima i luna park koji posebno raduje mladje članove porodice. Snabdevenost je dobra, na plaži su kafići i taverne a uvek se možete povući dalje od dela s ležaljkama ukoliko želite da uživate u kontaktu sa peskom. Noćni provod je u nekoliko barova na samoj plaži tako da se možete povući u svoje smeštaje ukoliko bi da se naspavate i odmorni dočekate naredni dan.


Limenaria

je gradić na jugu ostrva, 3 km severno od Potosa. Ukoliko volite da šetate pored mora i ne želite gužvu na plaži Limenarija je izbor za Vas. Plaža je duga nekoliko kilometara, peščana na obali dok je ulaz u vodu uglavnom kamenit. Supermarketi, taverne, barovi su tu da Vam učine dostupnim sitnice neophodne tokom Vašeg odmora.


PLAŽE TASOSA!

U nastavku su samo neke od najlepših plaži Tasosa:

Aliki

Ova plaža se nalazi kod istoimenog mesta na istočnoj obali Tasosa, udaljena oko 20 km istočno od Potosa i oko 32 km južno od Limenasa. Čine je dva zaliva, jedan sa peščanom obalom i puno taverni i barova, a drugi sa šljunkovito-kamenitom obalom. Ovaj deo plaže okružen je predivnim stenama, a u jednoj od njih nalazi se kapelica posvećena Presvetoj Bogorodici. Pored plaže nalazi se i poluostrvo, koje je idealno za ljubitelje arheologije, ali i pešačenje. Turiste najpre privlači svojim belim peskom i smaragdnom bojom vode, more je plitko pa je zato i čest izbor porodica sa decom. Okružena je maslinjacima i borovom šumom, a posebnu draž joj daje drevni kamenolom mermera. Ono što ovu plažu čini jedinstvenom je i njen arheološki značaj. U antičko doba, ovde je bilo nastanjeno stanovništvo drevnog carstva Aliki, pa se mogu videti ostaci rezidencije kraljice Alis. Na ovom mestu se nekada nalazila i velika luka, a starosedeoci Tasosa ovde su pravili so i trgovali sa trgovcima iz drugih delova Grčke i čitavog sveta. Veliki arheološki značaj imaju i dve Paleohrišćanske bazilike i kamenolom mermera. Postoji puno razloga zbog kojih se svrstava u jednu od najlepših plaža u čitavoj Grčkoj. Nije ni čudno to što je ova plaža redovna tačka zaustavljenje turističkih brodova, samo da bi se njihovi putnici ovde okupali. Zbog svega ovoga, Aliki plaži je često nedovoljno velika da primi sve one koji žele da je posete, pa gužve ovde nisu retkost, posebno vikendom.


Giola

Ova prirodna laguna, udaljena je od Potosa oko 10 km, a od Limenasa oko 40 km. Nalazi se na jugu ostrva, u blizini mesta Astris. Ovo je prirodni kameniti bazen, koji okružuju bele stene koje liče na stepenice, visoke i do 8 metara. Voda je bespekorno čista pa je mesto idealno za ronjenje. Bazen se prirodno puni iz mora ispod stena, pa je voda u njemu slana, toplija nego u moru i jako je prijatna za kupanje. U bazenu, voda je prozirna, zelenkaste boje i naročito dolazi do izražaja zbog kontrasta sa tamno plavom bojom mora. Po jednoj legendi, Giola predstavlja Zevsovo oko kojim je nadgledao svoju ljubavnicu, dok je po drugoj Zevs stvorio Giolu kako bi se Afrodita kupala u njemu, pa se Giola jos naziva i Afroditina suza.


Golden Beach

Ova najduža plaža na ostrvu, nalazi se na istočnoj obali, na oko 40km od Potosa, istočnom obalom i oko 12km od Limenasa, između mesta Skala Potamia i Skala Panagia. Plaža je lako dostupna. Naziva se još i Chrissi Amoudia što znači zlatni pesak. Duga je više od dva kilometra i jedna je od najlepših i najomiljenijih na ostrvu. Odlikuju je fini mekani pesak zlatne boje i plitko bistro more, tako da je pogodna i za decu i neplivače. U zaleđu plaže se nalazi najviša planina na Tasosu, Ipsarion, obrasla gustom šumom i bujnim zelenilom koje se spušta do same plaže. Plaža je dobro organizovana, sa ležaljkama i suncobranima, kao i mnoštvom taverni, barova, hotela… Postoji i mogućnost sportskih aktivnosti na vodi i plaži, a idealna je i za duge šetnje duž obale. Ova plaža koja je zbog svih svojih kvaliteta, nagrađena Plavom zastavicom. zadovoljiće potrebe i najzahtevnijih turista.


Makriamos

Nalazi se na severnoj obali ostrva, na oko 2 km od glavnog grada, Limenasa. Ova plaža pripada istoimenom hotelskom kompleksu, pa se ulaz na plažu naplaćuje. Okružena je hotelskim sadržajima, bungalovima za smeštaj, ali i gustom šumom i bujnom vegetacijom. Plaža je veoma atraktivna, slikovita, duga i peščana, sa kristalno čistim morem. Posebno je interesantna porodicama sa decom. Tu se nalazi igralište za decu, bazen, razni sportovi na vodi i pesku, sportski tereni, kao i mini zoo vrt. Organizovana je, a ležaljke i suncobrani se naknadno plaćaju, kao i ostali sadržaji. Makriamos, što znači dug pesak, jedina je privatna plaža na ostrvu i jedna je od najomiljenijih. Zbog izuzetne čistoće, nosilac je Plave zastavice.


Metalia

Ova plaža se nalazi na jugozapadnoj obali, kod Limenarije, u pravcu ka Potosu. Od Limenasa je udaljena 39 km. Plaža je peskovito-šljunkovita, sa postepenim ulaskom u vodu, pa je preporučljiva i za decu. Voda je izuzetno čista i plitka, idealna za ljubitelje ronjenja. Organizovana je, ležaljke i suncobrani mogu da se iznajme, a ovde postoji i snek bar. Mirna je i nema gužve, za sve koji traže odmor i opuštanje. Lako je dostupna, od magistrale se do nje spušta makadamski put, a auto može da se parkira u hladovini borova. Plaži posebnu draž daje kontrastna boja terena, koja je takva zahvaljujući starom rudniku gvožđa, po kome je plaža i dobila ime. U zaleđu same plaže mogu se videti ostaci napuštene fabrike i rudnika, kao i svojevrsna izložba zanimljivih skulptura.


Paradise

Rajska plaža – Nalazi se na istočnoj obali ostrva, između mesta Skala Potamia i Astris. Udaljena je 30 km od Potosa i 24 km od Limenasa. Smatra se najlepšom plažom na ostrvu, zbog finog belog peska, azurnog plitkog mora i zelenih planina koje je okružuju. Na plaži se nalaze bar, restoran, kao i ležaljke, suncobrani i tuš koji se naplaćuju, a postoji i deo plaže na kome može da se stavi i sopstveni suncobran, ako nekome tako više odgovara. Ova plaža je često izbor porodica sa decom, obzirom da je more dosta plitko, a sitan pesak nalazi se i na plaži i u vodi. Zbog istočnog vetra formiraju se talasi, u kojima uživaju i deca i odrasli, i plaža je tada idealna i za jedrenje na dasci. Pored ovog, popularni su i drugi sportovi na vodi i pesku. Na stenama i malim uvalima ima i nudista, pošto je taj deo plaže rezervisan za njih. Do plaže se, sa magistrale dolazi strmim, krivudavim, zemljanim uskim putem. Zbog toga posetioci često ostave svoj auto pored magistrale, ali se većina ipak odluči za parking pored plaže.


Pefkari

Nalazi se na jugozapadu ostrva, udaljena samo 1 km od Potosa, u pravcu ka Limenariji i na oko 40 km od Limenasa. Desni deo plaže, gledano sa obale,  nosilac je Plave zastavice, zbog izuzetne uređenosti, čistoće i kvaliteta vode. Zbog svega ovoga, veoma je zanimljiva i ljubiteljima ronjenja i snorkinga. Ovaj deo plaže dug je nekoliko stotina metara, na obali je pesak, a u vodi ima peska, šljunka i kamenih ploča oko kojih može da se nađe i po neki jež, pa je ulaz u vodu malo nezgodan. Ipak, postoji i jedan manji deo koji je bez kamenja u vodi. Na plaži se nalaze ležaljke i suncobrani koji se iznajmljuju, tuševi, kafići, restorani, kao i centar za razne vodene sportove, pa je ova plaža idealna za njihove ljubitelje. Levi deo plaže se nalazi ispred kampa *Pefkari* i proteže se do luksuznog hotela *Alexandra beach*. Nema ležaljke i suncobrane (osim dela koji je za goste hotela). Plaža je šljunkovita, u vodi je šljunak i kamenje, ali postoje i stazice do peskovitog dela. Plaža je široka, pa je pogodne za sportove na pesku. Na ovom delu plaže nikada nema gužve, pa je odlična za one koji vole da uživaju i opuštaju se u miru, kao i za ljubitelje kampovanja. Ova dva dela plaže u Pefkariju deli samo jedan greben, obe su lako dostupne, a do njih možete da dođete i pešaka, za desetak minuta iz Potosa.


Mermerna plaža (Saliara beach)

Nalazi se na severoistočnoj obali Tasosa, udaljena oko 5 km od Limenasa. Do plaže se dolazi tako što se, ispred rampe za ulazak u oblast hotela Makriamos, skrene desno. Odatle do plaže vodi oko 4 km dugačak prašnjavi put. Pored plaže se nalazi parking. Plaža je do skoro bila divlja, a sada je organizovana, sa ležaljkama, suncobranim i barom. Ovde može da se čuje priča da je plažu otkrio jedan srpski lekar, navodno prvi turista na ostrvu, i da se zbog toga dugo zvala i Docina plaža! Ono što ovu plažu izdvaja od ostalih, su mali beli mermerni kameni oblutci kojima je prekrivena. Obala je toliko bela da potseća na sneg. Boja mora je zbog podloge takođe nestvarna, tirkizno plava i bistra, kao na najegzotičnijim tropskim ostrvima. I za vreme najvećih vrućina ovi kamenčići ostaju hladni, pa je šetnja obalom beskrajno prijatna.


Tarsanas

Nalazi se na severnoj obali ostrva, na zapadnom kraju Limenasa, udaljena od centra samo 1 km. Plaža je manja, peščana, voda je plitka i besprekorno čista. Na plaži se nalaze i prelepi kafić i taverna, ležaljke i suncobrani, a drveće obezbeđuje i prirodan hlad. Lako je dostupna, nalazi se veoma blizu glavnog puta, pa se do nje može doći i pešaka.


Tripiti

Nalazi se na jugozapadnoj obali, udaljena oko 3 km zapadno od Limenarije i oko 35 km od Limenasa. Plaža je lako dostupna, duga i široka, pa na njoj nikada nema velike gužve, odiše mirom i boravak na njoj je pravo zadovoljsto. Plaža je prekrivena belim peskom i šljunkom, dok u vodi mestimično ima i stena. Dobro je organizovana, sa ležaljkama i suncobranima i puno barova i restorana. Voda je bistra, azurno plava i zbog bogatstva morskog sveta idealna za ronjenje. A za romantike, tu je i nezaboravan zalazak sunca. Tripiti, što znači *mesto rupa*, ime duguje svojevrsnom pećininskom prolazu koji spaja otvoreno more sa prirodnom kadom, a koji su talasi i voda stvarali vekovima u steni. Ova plaža može svakome da ponudi puno. Prirodne lepote Tripitija, strme litice prekrivene gustom vegetacijom i visokim drvećem, u kombinaciji sa belim peskom i plavom bojom mora plene posetioce.


Psili Amos

Nalazi se na samom jugu ostrva, u blizini mesta Astris, na oko 40 km od Limenasa i oko 5 km istočno od Potosa. Plaža je veoma popularna, pa u punoj sezoni ovde zna da bude gužva. Lako je dostupna, parking se nalazi kod magistrale u maslinjaku. Odlikuje je beli, veoma mekani sitan pesak, kristalno čisto i plitko more. U jednom delu plaže nalaze se i stene, kao stvorene za izležavanje i sunčanje. Okružena je bujnim zelenilom. Nudi mogućnost sportova na vodi, čak i nekih malo ekstremnijih. Plaža ima i spasioce, što posebno odgovara porodicama sa decom. Dobro je organizovana, na njoj se nalaze taverna i bar. Ovo je jedna od retkih plaža na ostrvu na kojoj se čuje i muzika, leti se ponekad ovde organizuju i rege žurke, pa je često posećuju i mladi.


La Scala

Plaža se nalazi na severu ostrva, udaljena od Limenasa oko 2 km u pravcu ka Skali Prinos. Plaža je prvenstveno za mlade, jako je popularna i posećena. Na plaži se nalazi moderan bar iz koga se po ceo dan pušta komercijalna muzika, a koja se čuje na celoj plaži obzirom da su zvučnici svuda raspoređeni. Lepo je uređena, sa puno ležaljki i suncobrana, lazy bag-ova, kreveta sa baldahinima, malim bazenom, klupicama, garniturama za sedenje… U baru se osim pića i koktela nude i sendviči. Na plaži ima i prirodnog hlada koji prave borovi. Plaža je peščana sa postepenom dubinom, voda je kristalno čista, a u zaleđu se nalazi besplatan parking.


Glifoneri

Nalazi se na severu ostrva, udaljena oko 7 km zapadno od Limenasa u pravcu ka Skali Rachoni. Po mnogima je najlepša plaža sa prirodnim hladom na Tasosu. Ovo je mala uvala, nestvarno lepa, sa belim peskom, plitkom vodom smaragdne boje i mnoštvom borova koji je potpuno štite od sunca, tako da je idealna za porodice sa decom. Ima i sve neophodne sadržaje, kafić, ležaljke, suncobrane, mesto za parkiranje i lako je dostupna.


Najpopularnije regije za boravak naših turista su Halkidiki (Sitonija i Kasandra)Jonska regijaOlimpska regija i Regija Svetog Đorđa. Dok najpopularnija ostrva za naše turiste su svakako Lefkada, Krf, Tasos, Zakintos, Krit, Skijatos, Kefalonija, Samos, Evija…

POGLEDAJTE OSTALE DESTINACIJE U GRČKOJ: