fbpx
 

Evija Leto 2023 | Edipsos | Pefki | Neos Pirgos


Evija (Eubeja) – Je po veličini, drugo ostrvo u Grčkoj i treće u istočnom Mediteranu, nalazi se na oko 180 km južno od Paralije. Površine oko 3.700 km2, na istočnoj obali Grčke, severno od Atine. Prostire se uz obalu Beotije i Atike od severnih Sporada, pa do ostrva Andros nadomak Kiklada. Glavni grad Halkida se nalazi na oko sat vremena vožnje od Atine i međunarodnog aerodroma, a put vodi preko dva putna mosta kojima je ostrvo povezano sa kopnom.

Bujna flora i fauna, povoljni klimatski uslovi, dugačka sezona, mnoštvo prelepih plaža i termalnih izvora čine Eviju jednom od najpopularnijih destinacija među Grcima. Ostrvo je, takođe, bogato arheološkim nalazištima, srednjevekovnim manastirima, tradicionalnim selima, borovim šumama I netaknutim prirodnim lepotama, i zato je jedno od najpopularnijih letovališta koje pruža velike mogućnosti kako za opuštanje I relaksaciju tako i za aktivni odmor i zabavu. Najpopularnija mesta među turistima iz Srbije su Edipsos, Pefki, Neos Pirgos…


LETO 2023 U PRODAJI!

EDIPSOS – PEFKI – NEOS PIRGOS
EDIPSOS – je jedan od najstarijih Evropskih banjskih gradića, koji vas odmah očara svojim mondenskim izgledom. Još u grčkoj mitologiji se pominje da je boginja Atina tražila od Hefesa, boga vatre, da ovde napravi mineralne izvore  u kojima će se Herkules oporavljati posle ispunjenja svakog od 12 zadataka. Lista poznatih ličnosti koje su bile gosti Edipsosa je dugačka i impresivna, od filozofa Aristotela i Careva Adrijana i Marka Aurelija, pa do Srpskog kralja Petra I Karađorđevića, zatim Vinstona Čerčila, Marije Kalas, Aristotela Onazisa i mnogih drugih. Danas je Edipsos moderno letovalište, čuveno po svojim termalnim izvorima, sa temperaturom vode od 34 do 70 stepeni, koja se iz dubina od 3000m uliva u Egejsko more i čini ga izuzetno toplim i za svaku preporuku. Banja ima razvijenu turističku infrastrukturu. Pored mnogobrojnih hotela i spa centara postoji i veliki izbor kafeterija, restorana, taverni, restorana brze hrane, poslastičarnica, igrališta za decu, kao i lokalna pijaca i brojne prodavnice i super marketi. Nalazi se na 10km od luke Agiokampos i idealno je kao baza za obilazak celog severozapadnog dela ostrva Evia, individualno ili organizovanim izletima po pristupačnim cenama. U samom Edipsosu postoje dve manje plaže, prva je trodelni, uski pojas, mešavine peska i šljunka u centru mesta, pored male luke, a druga je peščana plaža na samim termalnim izvorima, gde voda izvire iz stena i uliva se direktno u more. U neposrednoj blizini (2km) se nalazi i oko 3km dugačka, peščana plaža Agios Nikolaos. Mesto se preporučuje kako porodicama i starijima tako i mladima i onima koji žele aktivan odmor!

Plaža Edipsos Pre svega, locirana je veoma blizu Pefkija, na svega 30km zapadno. Nalazi se na severozapadnom delu ostrva. Od glavnog grada, Halkide, severno 107km. Plaža istoimenog mesta koje je najpre popularna zbog termalnih izvora i privlači posetioce iz celog sveta. Veoma mala, ali peščana plaža koju zapljuskuje tirkizno more. Plaža je organizovana. Suncobrani i ležaljke su na raspolaganju turistima, naravno uz određenu nadoknadu. Ono što će svakako očarati svakog posetioca su termalni izvori koji iz se iz stena ulivaju pravo u more. Plaža se preporučuje svima, a posebno porodicama sa malom decom, jer je voda zbog termalih izvora veoma topla. Ova istoimena banja je zbog svoje prepoznatljivosti i lekovistoti nadaleko poznata i van granica Grčke. Ovde su se kupali mnogi istorijski velikani poput kralja Petra I Karađorđevića, Marije Kalas, Grete Garbo, Aristotela Onazisa, Vinstona Čerčila i mnogih drugih.


Pefki je najpopularnije turističko letovalište smešteno u severnom delu ostrva Evia. Nalazi se naspram planinskog venca Pilon, nadomak ostrva Skiatos. Mesto se pruža uz 4 km dugu plažu koja fascinira lepotom i nesvakidašnje čistim morem. Samo mesto je okruženo zelenilom, gde najviše dominiraju četinari. Nema velikih hotelskih kompleksa, skutera, skijanja na vodi, samo porodične kuće i apartmani koji ne prelaze dva sprata i plaža koja vam pruža idealne uslove za duge šetnje pored mora, neverovatan mir i tišinu. Ovo je idealno mesto za one koji vape za pravim odmorom, jer Grci, ili ti Atinjani, ne idu na plažu pre deset sati ujutru, a posle ponoći grad utone u neku čudnu tišinu. Evia je ostrvo izuzetno bogato borovim šumama, pa ne čudi da Pefki u bukvalnom prevodu znači bor. Sam spoj zelenila i modrog mora čine biser ostrva, tako da slobodno možemo reći da je Pefki idealno mesto za odmor.

Plaža Pefki Plaža je veoma duga i široka. Nalazi se u istoimenom mestu koje je locirano na severu ostrva Evija, do kojeg se iz luke Glifa, na kontinetalnom delu, dolazi brodom (trajektom). Prekrivena je peskom i šljunkom, a more je veoma čisto I prozirno. Oni koji vole nešto sitniji pesak, preporučujemo deo ka pristaništu. Duž plaže su nanizane taverne, restorani, uzo barovi, picerije i kafići. Prilično je duga i organizovana. Na njoj možete da iznajmite ležaljku i suncobran ili da ih dobijete uz piće koje košta pd 1.5-3 eura. Očekujte veliku gužvu u toku letnjih meseci. Uglavnom su gosti Grci, ali i Srbi i Rumuni.