fbpx
 

LETO 2024 U PRODAJI!

First Minute popusti!

APARTMANSKI SMEŠTAJ, BUS ILI SOPSTVENI PREVOZ.


APARTMANI U PONUDI:

*DETALJAN OPIS PLAŽA POGLEDAJTE U NASTAVKU STRANICE!
Lefkada Letovanje 2024 | Lefkada Apartmani | Grčka Letovanje 2024

Četvrto po veličini ostrvo Jonskog arhipelaga, ukupne površine preko 300km2. Ostrvo je odvojeno od kopna uzanim moreuzom, koji je danas premošćen pokretnim mostom na baržama, dužine 50ak metara. Severno od Lefkade se nalazi ostrvo Krf a južno ostrva Itaka i Kefalonija. Lefkada je dobila ime po svom najjužnijem rtu, Lefkatasa, koji je u antičko doba nosio naziv Lefkos petra (beli kamen). 24 mala ostrva ovog jedinstvenog arhipelaga čine prefektutru Lefkade a samo ostrvo  je uglavnom krševito i brdovito ali postoji nekoliko malih plodnih dolina gde se gaje specifične biljne kulture (masline, vinova loza, agrumi). Klima na ostrvu je sredozemna, sa dugim toplim letima i blagim, kišovitim zimama. Lefkada je čuvena po netaknutoj prirodi, prelepim peščanim plažama, kao što su Porto Kaciki, Egremni, Katisma, Pefkulia, Jalos i Milos, kristalno čistom Jonskom moru koje je ovde u svim nijansama tirkizne boje i u kombinaciji sa belim peskom i stenama deluje stvarno rajski, kao i glavnom gradu Lefkasu sa svojim prepoznatljivim starim jezgrom.

PLAŽE LEFKADE!

U nastavku su neke od najlepših plaža Lefkade:

Egremni

Ova prelepa plaža nalazi se na nekih 30 kilimetara južno od glavnog grada Lefkade, na zapadnoj obali. Dugačka peščana plaža okružena liticama stena čini ovu plažu možda i najlepšoj na celom ostrvu. Egremni mnogi Grci smatraju jednom od najlepših plaža u Grčkoj. Do plaže može se doći sopstvenim prevozom, poslednjih nekoliko stotina metara do javnog parkinga je nepopločan put na kome možete da parkirate besplatno. Veliki parking nalazi se iznad Taverne i dnevno se tarifira oko 4 eura. Iza Taverne 350 stepenica vode vas do plaže. Stepenice su kamene, strme, a poslednjih 50-tak su drvene, te za one koji planiraju da dođu sa dosta stvari ipak savetujemo da nose samo osnovno da ih ne bi izmorilo penjanje i spuštanje. Egremni plaža je dugačka nekoliko kilometara, jedina plaža na Lefkadi potpuno otvorena bez malih zaliva. Voda je tirkizna sa sitnim peskom i sitnim šljunkom. Na plaži mogu da se iznajme ležaljke i suncobrani. Odličan Beach bar koji pušta sjajnu muziku nalazi se na samoj obali. U ponudi imaju osvežavajuća pića, grickalice i suvlaki. Često se dešava da duva vetar na ovoj plaži i talasi mogu ukoliko je jak vetar da dostignu visinu i do 3 metra, te ne savetujemo tada ulazak u vodu, jer je snaga talasa ogromna da ne bi došlo do neprijatnih situacija na letovanju. No 350 stepenica i veliki talasi mislimo da vas neće zaustaviti da bar svratite na par sati na ovu prelepu plažu i slikate koju fotografiju jer će vam ostati u večnom sećanju. Zbog strmih stepenica savetujemo da za odlazak na ovu plažu pripremite i patike, a da ponesete samo osnovne stvari, jer ako vam ne bude toliko pao loše silazak, onda će vam uspon biti teži sa stvarima. U svakom slučaju uživajte u ovoj prelepoj plaži.


Kathizma

Kathizma je jedna od najlepših plaža na Lefkadi. Nalazi se na 14 kilometara južno od glavnog grada na zapadnoj obali, pored gradića Agios Nikitas. Dugačka plaža sa peskom i sitnim šljunkom daje prelepu tirkiznu boju vode. Omogućen je parking posetiocima plaže i ne tarifira se. Taverne i barovi nalaze se iznad plaže, kao i besplatni tuševi koji su retki na plažama na ostrvu. Iznad plaže nalaze se i prodavnice, a od taverni izdvajamo tavernu Colpa sa prelepim bazenom i u centru palma, koji je besplatan za posetioce. Plaža ima tuševe koji se nalaze iza restorana. Besplatno je korišćenje. Van sezone jednobojni suncobrani sa ležaljkama su besplatni, dvobojni se tarifiraju oko 5 evra po kompletu.


Kavalikefta

Nekoliko kilometara od Agios Nikitasa prema Vasilikiju je mesto Kalamitsi iz kojeg možete da se spustite do plaže Kavalikefta. Plaža je udaljena 4 km od mesta Kalamitsi. Na plaži se nalazi kiosk/taverna na kojoj možete da kupite suvlaki, sendviče i sl. Takođe, ovde možete da iznajmite ležaljke i suncobrane. Na ovoj plaži možete da parkirate automobil/skuter na privatnom parkingu kao i na mestima pored puta. Cena privatnog parkinga za ceo dan je oko 2 eura.


Mikros Gialos

Mikros Gialos jedna je od lepših plaža na jugu. Nalazi se u malom zalivu sa mirnom vodom 25 kilometara od Lefkade. Pristup je dostupan kolima. Iza plaže nalaze se mnoge taverne, restorani i barovi. Voda je bistra i za pravo uživanje. Plaža je sa krupnim kamenčićima, u zalivu bez vetra i velikih talasa. Sjajno mesto za plivanje, ronjenje i za decu. Na plaži se iznajmljuju ležaljke i suncobrani. Nema tuševa. Parking je besplatan i nalazi se pored plaže. Neke taverne imaju wi-fi. Cene su pristupačne. Ukoliko dolazite na ovu plažu savetujemo da dođete ranije da biste ugrabili mesto za parking, da se ne bi desilo da ga zbog gužve na parkingu tražite u gornjem delu mesta.


Megalipetra

Nekoliko kilometara od Agios Nikitasa prema Vasilikiju je mesto Kalamitsi iz kojeg možete da se spustite do plaže Megalipetra. Plaža je udaljena 4 km od mesta Kalamitsi. Možete parkirati pored Kavalikefte jer se nalaze jedna pored druge. Ponesite sa sobom hranu i piće jer na ovoj plaži nema nijedna taverna ili kiosk. Medjutim, na Kavalikefti pored koje morate proći na putu do Megaliptre imate kiosk u kojem možete da kupite sendvič/suvlaki ili neki sok/pivo. Prilaz do ove plaže je nezgodan jer treba da pređete preko i između stena.


Milos

Milos plaža nalazi se između Agios Nikitas i Kathizme. Plaža je poprilično izolovana. Možete joj prići peške putem preko brda, jedno 20-tak minuta iz mesta Agios Nikitas. Kod hotela Posejdona u glavnoj ulici nalazi se tabla sa oznakom. Put je kroz šumu, utaban. Nakon prelaza najviše tačke doćićete do mesta gde se polako put spušta nadole i već možete da vidite prelepu plažu. Plaža je kombinacija peska, šljunka i u samom plićaku manjih kamenčića. Boja je tirkizno plava. Plaža zbog svoje nepristupačnosti nema nikakvi taverni, barova, najma suncobrana i ležaljki. Za sve to morate da se snađete sami. Kao i ostale plaže na zapadnoj obali, i na ovoj ume da bude vetra koji stvara visoke talase, te savetujemo oprez. Plaži se može pristupiti peške ili brodićem iz mesta Agios Nikitas. Zbog težeg pristupa i dugačkog puta kroz šumu savetujemo nošenje prikladnije obuće. Ukoliko želite da provedete ceo dan, savetujemo da ponesete sa sobom hranu i osveženje.


Porto Katziki

Fenomenalna plaža na juguzapadnom delu Lefkade je Porto Katziki. Porto Katziki inače znači zaliv koza, jer su nekada samo koze mogle da pristupe ovom delu ostrva. Danas na svu sreću možemo i mi da vidimo deo raja. Veoma popularna plaža na kojoj u toku sezone veoma često bude velika guža. Ali neka vas to ne obeshrabljuje. Plaža je vredna posete u svakom momentu. Veliki parking obezbeđen je za vozila, silazak na plažu obezbeđen je sa 50 stepenica. U odnosu na 350 stepenica na Egremni plaži ove vam neće predstavljati nikakav problem. Pored samog parkinga nalaze se male kamp prodavnice u kojima možete kupiti grickalice i osveženje, kao i par barova. Ukoliko ste raspoloženi za neku konkretnu hranu, restoran Bilvi se nalazi na prilazu parkingu sa prelepim bazenom i pogledom na more, čije je korišćenje besplatno. Čak su ljubazni konobari odlučili da se ne mučite mnogo i penjete skroz do restorana, već vam na plaži dele meni i ukoliko naručite nešto, doneće vam lično. Boja vode je tirkizna sa peskom i sitnim šljunkom. Pošto se nalazi u zalivu nije mnogo vetrovita i ali talasi umeju da budu česti ako je vetar jak,kao i kod većina plaža na zapadnoj obali. Na plaži imate mogućnost iznajmljivanja ležaljki i suncobrana..  U nastavku parkinga nalazi se malo polustrvo na koje se može preći puteljkom koji je osiguran i oivičen ogradom, sa kojeg možete da snimite i slikate ovu fenomenalnu plažu.  Izbegavajte da se na plaži smestite odmah pred stena jer postoji realna opasnost da se možda neki kamen odroni.


Vasiliki

Vasiliki je ribarski gradić na jugu ostrva, udaljen 38 kilometara od glavnog grada Lefkade. Nalazi se u zalivu Vasiliki sa dugačkom šljunkovitom i peščanom plažom, gde je poslednjih godina zbog čestog vetra ova plaža najposećenija od strane onih koji vole sportove na vodi kao što je jedrenje na dasci. Nadomak plaže nalazi se veliki izbor hotela, apartmana, mesta za kampovanje, taverni, prodavnica, kafića i modernih barova. Iz ovog gradića brodom se ide na poznatu plažu Agiofili, a ukoliko ste zainteresovani možete i da odete na neki od izleta na Kefaloniju ili Itaku upravo odavde, iz Vasilikija.  Plaža je dugačka i ako želite da plivate morate da idete poprilično daleko u dubinu. Za one koji dolaze sa decom i vole igre u pesku plaža je idealna. U ovom zalivu često duva vetar, te savetujemo ako ste duže vremena na otvorenom, da se sklonite u neku zavetrinu. Spas od vetra mogu vam biti mnoge taverne i barovi pored obale sa prelepim pogledom na zaliv.


Gialos

Plaža se nalazi 35 kilometara južno od Lefkade, na zapadnoj obali. Do plaže se dolazi iz sela Athani. Gialos je dugačka šljunkovita plaža sa tirkiznom bojom vode. Već nakon dva metra ulazite u duboku vodu a na dnu ćete moći videti poprilično veliko kamenje. Pristup plaži je solidan, put je asfaltiran do same plaže ali sa dosta serpentina. Na samom prilazu plaži imate parking koji je besplatan. Parking je besplatan i nalazi se odmah iznad plaže. Na plaži nije gužva. Savetujemo pažljivu vožnju na putu do ove plaže zbog čestih serpentina i nekih delova puta koji su vrlo uzani.


Agiofili

Agiofili plaža nalazi se blizu Vasiliki plaže, 38 kilometara južno od glavog grada Lefkade. Plaža je mala sa belim kamenčićima i kristalno tirkiznom bojom vode. Posetioci mogu da uživaju u plivanju a naročito u ronjenu pored stena sa živopisnim morskim svetom.Prilaz na plažu je ili pešice ili brodićem iz Vasilikija. Na plaži se mogu iznajmiti ležaljke i suncobrani po ceni od oko 6 eura. Posle svega dva metra ulazite u duboko i za one koji vole plivanje, a naročito ronjenje uživaćete i morskom svetu ispod površine. Kristalno čista voda sa velikim brojem raznih vrsta riba koje vam prilaze i bez straha plivaju sa vama. Ukoliko ostajete ceo dan, savetujemo da sa sobom ponesete hranu i osveženje jer na plaži nemate prodavnice, niti taverne.

Desimi

Desimi plaža nalazi se u malom prelepom zalivu nekoliko kilometara od Nidri i Vlicho zaliva ka jugu. Pored plaže nalazi se jedan od najvećih kamp mesta na ostrvu. Plaža je sa sitnim kamenčićima, kristalno čista voda, savršena za ronjenje i plivanje. Ovo je jedna od retkih plaža koja ima prirodan hlad koji joj daju drveće na samoj plaži. Savršeno mesto za decu, plitko i ne suviše strm ulaz. Odličan za brčkanje u plićaku. Imate mogućnost iznajmljivanja čamaca sa kojima možete da dođete do nekim malih uvala u zalivu. Iza plaže nalaze se taverne. Na plaži nema tuševa. Ukoliko dolazite na ovu plažu neophodno je da pre table za kamp skrenete desno i pratite put do same plaže. Postoji jedan prazan plac gde možete da parkirate. U kampu mogu da parkiraju kola samo oni koji imaju dozvolu za kampovanje.
LEFKADA LETO 2024

POGLEDAJTE OSTALE DESTINACIJE U GRČKOJ: