fbpx
 

LISABON

NOVA GODINA 2025

AVIO – 3 NOĆENJA SA DORUČKOM


Lisabon je najzapadnija prestonica Evrope, ali i jedan od najtoplijih glavnih gradova. Nalazi se na zapadu Portugala blizu obale Atlantika i mesta gde se najduža reka Iberijskog poluostrva (1.007km) Težo uliva u okean. Istorijsko središte grada nastalo je na sedam brežuljaka, pa ovaj deo grada ima interesantan reljef. Zbog strmih ulica grad koristi tri žičare i jedan lift. Zapadna strana grada najvećim delom je pokrivena parkom Monsanto, jednim od najvećih gradskih parkova u Evropi, koji se prostire na blizu 10 kvadratnih kilometara.
Tradicionalno prevozno sredstvo u Lisabonu je tramvaj. Uveden je u 19. veku, a prvi gradski tramvaji mogu se videti u Muzeju javnog saobraćaja (Muzeu da Karis). Takođe dva značajna obeležja Lisabona su Most 25. april – najduži viseći most u Evropi – i most Vasko da Gama koji je dobio ime po portugalskom moreplovcu i istraživaču (1469 – 1524). On je bio prvčovek koji je morskim putem stigao iz Evrope do Indije, a pokazao i da se Afrika može oploviti.

AVIONOM 4 dana – 3 noćenja


PROGRAM PUTOVANJA:

1.dan (30.decembar) Beograd – Lisabon

Sastanak grupe na aerodromu “Nikola Tesla” dva i po sata pre leta. Direktan let za Lisabon kompanijom Air Serbia u 13.15h (JU490). Po sletanju u Lisabon (16.15h) sledi informativno panoramsko razgledanje grada u pratnji vodiča: Trg Markes de Pombal, Avenija Slobode, Trg Restauradores (obnovitelja), Rosio, Trg Komersio, kula Belem, manastir Svetog Žeronima, Spomenik otkrićima, panorama tvrđave Svetog Đorđa… Transfer do hotela. Uveče, nastavak obilaska glavnih gradskih trgova pešice u pratnji vodiča: Trgovi Markes de Pombal, Restauradores, Rosio, Komersio, stara gradska četvrt Alfama. Individualni povratak u hotel. Noćenje.


2.dan (31.decembar) Lisabon (fakultativno Sintra, Kabo da Roka, Kinta da Regaleira)

Doručak. Slobodno vreme za individualne aktivnosti ili mogućnost organizovanja celodnevnog fakultativnog izleta za Sintru i Lisabonsku rivijeru. Sintra je slikovit gradić udaljen od Lisabona oko 30 km. Opasan je šumovitim brdima i ima specifičnu mikro klimu, pa je zato vekovima bio letnja rezidencija portugalskih kraljeva, sve do revolucije 1910 godine. Obilazak palate Pena, jedne od najprepoznatljivijih palata Portugala izgrađena u stilu romantizma XVIV veka. Nalazi se na brdu iznad mesta Sintra, a zbog svoje raskoši i lepote je uvrštena na Uneskovu listu svetske kulturne baštine kao jedno od 7 čuda Portugala. Palata je prepoznatljiva po živim bojama kojima su obojene njene terase i kule i tako predstavljaju savršen contrast zelenilu koje je okružuje. Kabo da Roka se nalazi u parku prirode Sintra-Kaškaiš na oko 40 km od Lisabona. Kabo da Roka je najzapadnija tačka Evrope čije su geografske koordinate simbolično upisane u kameni obelisk smešten na stenovitoj litici visokoj 140 mnv. Nastavak putovanja ka kompleksu Kinta da Regaleira koji se nalazi nedaleko od istorijskog centra Sintre. Imanje veličine četiri hektara se sastoji od palate, kapele i raskošnog parka koji krase brojne fontane, jezera, tuneli i ukrasne klupe. Tokom godina su se menjali vlasnici ovog poseda, a njegovu izgradnju je započeo bogati trgovac iz Porta, Monteiro, nakon što ga je otkupio od porodice Regaleira, prvobitnih vlasnika. Mnogi smatraju ovo imanje jednim od najromantičnijih u Portugalu, a uz posetu palate Pena ovaj izlet je prilika da se sagledaju sve lepote Sintre, prestonice portugalskog romantizma. Povratak u Lisabon. Individualni doček Nove godine. Noćenje.


03.dan (1.januar) Lisabon (fakultativno Obidoš, Alkobasa, Batalja, Nazare)

Doručak. Slobodno vreme za individualne aktivnosti ili mogućnosti organizovanja celodnevnog fakultativnog izleta za Obidoš, Alkobasa, Batalja i Nazare, prilika da se upozna centralni deo Portugala. Obidoš je najlepši i najbolje očuvan srednjovekovni grad u zemlji i u potpunosti je opasan tvrđavom visokom 13 metara, a koja potiče iz XII veka. Poznat je kao i “grad venčani poklon”, jer ga je kralj Deniš poklonio svojoj supruzi kraljici Izabeli prilikom njihovog venčanja 1282. godine. To je, bez sumnje, jedno od najromantičnijih i najživopisnijih sela koje odlikuju uske, kaldrmisane ulice oivičene šarenim kućicama prekrivenim cvećem, sa karakterističnim gotičkim vratima i prozorima i rukom oslikanim pločicama “azuležos”. Alkobasa je grad poznat po manastiru Opatija Svete Marije, najvećoj crvki u čitavom Portugalu iz XII i XIII veka i jednom od spomenika koji su na listi spomenika kulture pod zaštitom UNESCO-a. U manastiru su sahranjeni najpoznatiji ljubavnici portugalske istorije – kralj Pedro I i Ineš de Kastro, a njihove grobnice se smatraju najlepšim gotičkim reljefnim skulpturama u istoriji portugalske umetnosti. U Batalji se nalazi manastir Svete Marije od Pobede, najveće remek-delo portugalske gotičke umetnosti. Izgrađen je krajem XIV veka nakon portugalske pobede nad Kastiljom u bici kod obližnjeg mesta Alžubarote i na listi je spomenika pod zaštitom UNESCO-a. Mnogobrojni kitnjasti stubovi, kule i balustrade iz daljine deluju kao čipka. Nazare je nekadašnje najpoznatije ribarsko mesto u Portugalu čuveno po karakterističnim, intezivno obojenim ribarskim brodićima, danas živopisno i užurbano turističko mesto sa dugim plažama, odličnim ribljim restoranima i pijacama. Povratak u Lisabon. Uveče, fakultativni odlazak na večeru u tipični restoran sa fado programom i folklorom inspirisanim običajima u raznim oblastima Portugala. Noćenje.


4.dan (2. januar) Lisabon  –  Beograd

Doručak. Odjavljivanje iz hotela i slobodno vreme za odmor i individualne aktivosti do transfera na aerodrom.Prilika za posetu i obilazak Parka nacija, komercijalne i rezidencijalne četvrti Lisabona – najvećeg zatvorenog okeanarijuma u Evropi ili vožnju žičarom sa panoramskim pogledom na most Vasko da Gama, najduži most u Evropi (dužine 17 km). Okeanarium je otvoren 1998.godine povodom čuvene svetske izložbe EXPO, prilikom obilaska se može imaćete osećaj da “šetate” obalama Atlanstkog, Tihog, Severnog i Indijskog okeana. Transfer na aerodrom. Let za Beograd kompanijom Air Serbia u 17.10h (JU495), dolazak u Beograd u 22.00h. Kraj usluga. CENOVNIK

LISABON NOVA GODINA 2025

Avionom 4 dana – 3 noćenja

TERMIN PUTOVANJA:

———

———


Plaćanje u dinarskoj protivvrednosti po zvaničnom srednjem kursu dinara NBS.


POPUSTI I DOPLATE:
● dete do 10.99 godina plaća 539 EUR uz dve punoplatežne osobe
● cena za jednokrevetnu sobu: 1009 EUR

● treća odrasla u 2+1 sobi plaća: 745 EUR


ARANŽMAN OBUHVATA:

● Avio prevoz na relaciji Beograd-Lisabon-Beograd kompanijom Air Serbia

● Aerodromske takse 74€ (na dan objavljivanja programa, čiji je iznos podložan promeni i koje se plaćaju u agenciji u dinarskoj protivvrednosti)

● Smeštaj u hotelu 4* na bazi 3 noćenja sa doručkom u standardnim dvokrevetnim sobama

● Transfer na relaciji aerodrom-hotel-aerodrom

● Poludnevno panoramsko razgledanje grada na dolasku u pratnji vodiča

● Vodič na srpskom jeziku

● Troškovi organizacije putovanja


ARANŽMAN NE OBUHVATA:

● Gradska taksa oko 2€ dnevno po osobi, plaćanje na recepciji hotela

● Fakultativni izleti po programu

● Napojnice za lokalne vodiče i vozače

● Putno zdravstveno osiguranje

CENE FAKULTATIVNIH IZLETA:

● Minimum za realizaciju izleta je 15 osoba. U slučaju manjeg broja prijavljenih putnika, izlet je moguće realizovati po korigovanoj ceni. Prijava za izlete je prilikom prijavljivanja za putovanje, a uplata navedenih fakultativnih izleta se vrši na licu mesta, na destinaciji u evrima. Fakultativni izleti nisu pokriveni garancijom putovanja organizatora, obzirom da su u organizaciji lokalnog partnera.
1. Sintra, Kabo da Roka, Kinta da Regaleira (celodnevni izlet, oko 8h). U cenu je uključen transfer autobusom u pratnji vodiča i ulaznica za Pena palatu i imanje Kinta da Regaleira. Ručak nije uključen u cenu. Cena izleta: 85€.
● 2. Obidoš, Alkobasa, Batalja i Nazare (celodnevni izlet, oko 9h). U cenu je uključen transfer autobusom u pratnji vodiča i ulaznica za manastir. Ručak nije uključen u cenu. Cena izleta: 70€.
● 3. Fado veče, u cenu je uključena večera i piće uz zvuke fado muzike, odlazak i povratak u individualnoj režiji. Cena izleta: 65€.
NAPOMENA: Lokalna turistička agencija (organizator fakultativnih izleta) zadržava pravo promene cene, dana realizacije i minimalnog broja putnika za realizaciju izleta.


Smeštaj u nekom od navedenih hotela ili sličnom:

Hotel Olissippo Oriente 4* – Lisabon
https://www.olissippohotels.com/en/Hotels/Oriente/The-Hotel.aspx
Hotel Olisipo Oriente se nalazi u lisabonskom parku “Parque das Nações“. Udaljen je 300 metara od tržnog centra Vasco Da Gama, a populani Okeanarijum je udaljen 500 metara od hotela. Hotel Olissippo Oriente je dobro povezan gradskim prevozom sa istorijskim centrom grada. Od aerodroma je udaljen 3 km. Hotel Olissippo Oriente ima 182 smeštajne jedinice raspoređene na 7 spratova. Sobe u hotelu Olissippo Oriente imaju moderan enterijer sa drvenim nameštajem i svaka soba ima: kupatilo, fen za kosu, TV, telefon, klima uređaj, mini bar, sef i wi fi internet. Hotel ima recepciju, restoran koji nudi nacionalna i internacionalna jela, lobi, lift, terasu sa baštom. Hotel nudi usluge rent-a-car i uslugu pranja veša.
Organizator zadržava pravo zamene ovog hotela sličnim hotelima iste kategorije.


NAČIN PLAĆANJA:

40% prilikom rezervacije, a ostatak 20 dana pre putovanja


NAPOMENE:

● Jednokrevetne i trokrevetne sobe su ograničenog broja NA UPIT! i konačna potvrda se dobija u roku od 24 časa

● trokrevetne sobe su sa pomoćnim ležajem (sofa) koji je pogodan za decu do 12 godina. Uz poseban zahtev, može ga koristiti odrasla osoba.

● Dozvoljena količina predatog prtljaga je 23kg i kabinskog (ručnog) 8 kg

U najvećem broju smeštajnih objekata u smeštajne jedinice se ulazi posle 14:00h, a iste se napuštaju najkasnije do 10:00h poslednjeg dana boravka. Ukoliko gost želi da zadrži duže sobu, obavezan je da izvrši najavu recepciji hotela, kao i da sam plati ovu dodatnu uslugu.

U svim hotelima dodatni-pomoćni kreveti rade se na upit. Skrećemo putnicima pažnju da su pomoćni kreveti manjih dimenzija od standardnih, obično drvene ili metalne kontrukcije ili na razvlačenje i da mogu bitno uticati na komfor u smeštajnoj jedinici.

Deca 0-2 god. nemaju svoj krevet, dele sa odraslima. Krevetac za bebe se radi na upit i dodatno se plaća u većini hotela.

MINIMALNI BROJ PUTNIKA ZA REALIZACIJU PROGRAMA JE 20 Ukoliko broj putnika bude manji, putovanje je moguće realizovati uz doplatu. Cenovnik br. 1 od 09.10.2023. OTP br. 114/2021 od 12.10.2021.god, kategorija licence A Garancija putovanja broj 2701823, važi od 01.10.2023. god.