fbpx
 

Šarm El Šeik IZLETI 2024

 

 

Zanimljivosti o destinaciji Šarm El Šeik i izleti koje preporučujemo u nastavku:

Šarm el Šeik Leto 2024 | Egipat letovanje je najpoznatije mondensko letovaliste Egipta, nalazi se na 480 km od Kaira, na samom jugu sinajskog poluostrva, u azijskom delu Egipta. Obala je duga 15km i cine je tri koralna zaliva Nama Bay, Sharks Bay i Nabqa Bay, okružena beduinskim naseljima, planinama i pustinjom. Šarm el Šeik je mesto koje obiluje čarobnim, gotovo nestvarnim plažama i koralnim grebenima, uz raznovrsni morski podvodni svet, posebno interesantan ljubiteljima ronjenja. Prepustite se toplim sunčanim zracima, prelepom moru, neprocenjivoj lepoti prirode, ljubaznosti domaćina i poželećete da Vaš odmor traje večno.

šetalište Naam Bay, Šarm El Šeik Egipat


Šarm El Šeik je jedna od najboljih destinacija za ronjenje na svetu, kako za snorkling tako i za zarone sa opremom…


Hurgada ili Sharm? Ako ste više ljubitelj ronjenja i dobrog provoda uz zaista luksuzne hotele, onda je Sharm bolji izbor za vas. Za nijansu je moderniji od Hurgade, mada to je danas teško uporediti, posebno što se Hurgada u poslednjih par godina dok je Sharm bio u mirovanju, razvila i proširila dosta.  More je izuzetno bistro, tirkizno i toplo, a prizor je još nestvarniji sa pustinjom u zaleđu morske obale. Morsku obalu Sharm el Sheikha, dužine oko 50 km, čine tri koralna zaliva: Naama Bay, Sharks Bay i Nabq Bay.

Postoji nekoliko turističkih centara u kojima se turisti mogu zabaviti u večernjim časovima. Naama Bay najstariji centar letovališta, poznat je po šetalištu uz samu obalu, brojnim hotelima, tradicionalnim restoranima, kafićima i prodavnicama. Soho, sasvim različit od starog grada ali takođe zanimljiv, moderan deo Sharm el Sheikha, u blizini hotela Savoy, sa muzičkom fontanom, mnoštvom moderno uređenih kafića, prodavnica i raznih atrakcija na šetalištu. Za kupovinu suvenira ili poklona preporučujemo Old Market, tradicionalnu pijacu ili savremeno uređen shopping centar Mercato.


ATRAKCIJE U OKRUŽENJU ŠARM EL ŠEIKA KOJE MORATE POSETITI:

Sharm el-Sheikh je glavni turistički centar Sinajskog poluostrva i jedno od najboljih svetskih ronilačkih destinacija. Upravo su podvodna čuda Crvenog mora – posebno vode morskog parka Ras Mohammed južno od grada – na prvo mesto postavila središnju pozornicu “Sharm”, a ronjenje u ponudi i dalje privlače ljubitelje ronjenja svake godine.

Ovo je ujedno i jedno od najboljih odredišta u Egiptu ako se želite rashladiti na plaži, a posebno je omiljeno za porodični odmor zbog izvrsnih sadržaja u ponudi. Bez obzira da li ste ovde zbog plaža ili morskog života, Sharm el-Sheikh je odličan izbor za odmor na plaži nakon istraživanja hramova i grobnica u ostatku zemlje. Planirajte svoje putovanje s našim popisom najboljih atrakcija i aktivnosti koje treba posetiti u Sharm el-Sheikh-u.

Ras Mohammed nacionalni park

Ras Mohammedov nacionalni park je ono što je stavilo Sharm el-Sheikh na turističku kartu. Ovo poluostrvo okruženo je nekim od najneverovatnijih ronilačkih mesta na svetu s prelepim plažama sa izvrsnim snorklingom samo nekoliko metara od obale, drugom najsigurnijom šumom mangrova na svetu i morskim jezerom. Izlet je ovde obavezan za sve koji borave u Sharm el-Sheikhu. Najbolje plaže su plaža Old Quay (do njenog vrhunskog koralnog grebena lako je doći s obale) i plaža Aqaba.

Putnici koji traže dobar pogled trebali bi se uputiti do litice Observatory Shark, desno na južnom rubu Ras Mohammeda, odakle se pogled pruža na obe strane Crvenog mora.

Mesto: 38 kilometara južno od Sharm el-Sheikha

Ras Mohammed nacionalni park pod vodom…


Thistlegorm mesto za ronjenje

Za mnoge napredne ronioce putovanje u Sharm el-Sheikh znači samo jedno: ronjenje Thistlegormu. Ronjenje na jednom od najvećih olupina na svetu, ovaj brod nabijen sa puno tereta britanskih trupa potopljen je tokom Drugog svetskog rata od strane nemačkih bombardera. Riba sada leti po sobama i teretnim delom ispunjenim džipovima, motociklima i naoružanjem koje nikad nije uspelo da stigne na svoje odredište. Olupina se nalazi u Gubalskom tesnacu, na zapadnoj obali Sinajskog poluostrva, pa se nudi kao duži jednodnevni izlet brodom iz Sharm el-Sheikha ili preko noći. Sve ture brodom nude barem dva ronjenja na olupini i zaustavljanje na jednom od ronilačkih mesta Ras Mohammeda. Noćni izleti daju posebnu draž noćnog zarona na olupinu.

Thistlegorm, olupina broda idealna lokacija za profesionalne ronioce…


Naama Bay

Okružena plažom od belog peska i raskošnim palmama, Naama Bay je epicentar turističkog života Sharm el-Sheikha. Postoje brojni restorani, kafići i prodavnice suvenira ako vam dosadi pesak, ali Naama Bay ima prelepu peščanu plažu. Šetalište samo za pešake poteže se uz čitavu obalu, potpomognuto nizom luksuznih odmarališta. Celo područje ima odlične sadržaje, plažu uključujućisuncobrane i ležaljki, a kafići na plaži znače da se ne morate ceo dan pomerati….

Šetalište Naama Bay…


Jednodnevni izlet u pravoslavni manastir Svete Katarine

Glavna istorijska destinacija Sinajskog poluostrva, manastir Sv. Katarine nalazi se u podnožju planine Sinaj, gde je Mojsije rekao da je primio Deset zapovesti. Ovaj pravoslavni pustinjski manastir jedan od najstarijih manastira na svetu, dom je čuvenog “gorućeg grma” Starog zaveta, kao i muzej koji prikazuje neke od blistavih kolekcija verskih ikona i drevnih rukopisa koji su cenjeni kao jedni od najboljih na svetu. Jednodnevni izlet ovde je jedna od najboljih stvari koje treba učiniti za sve ljubitelje istorije koji borave u Sharm el-Sheikhu, a može uključivati i izlet do vrha planine. Sinai.

Položaj: 209 kilometara severozapadno od Sharm el-Sheikha

Pravoslavni manastir svete Katarine…


Shark’s Bay

Severno od Naama zaliva malo je ekskluzivniji Shark’s Bay, koji ima neka od najluksuznijih odmarališta sa pet zvezdica u Sharm el-Sheiku i hotele okupljene duž cele obale. Ovde ćete krenuti ako želite potpuni mir na vašem odmoru. Naziv vam jasno govori da ovaj zaliv ima poznate morske posetioce.

Adresa: 7 kilometara severno od Sharm el-Sheikha

Jedna od plaža luksuznih hotela u Shark Bay-u, sa prelepim koralnim grebenima…


Trg Sharm Old Market

Trg Sharm Old Market (poznat i kao Sharm al-Maya) je gradski bazar, na kojem se u izobilju mogu pronaći blistave arapske svetiljke, tradicionalne šiponske cevi i sitno izrezbarenu drvenariju. Najbolje je kad je zalazak sunca ili kasnije, kad nestane najgora vrućina dana, a vi možete udobno kupovati i razgledati. Prostor je prepun jeftinih i veselih restorana i kafića, tako da je dobro mesto za provesti veče. Ovde je drugačiji osećaj od ostatka Sharm el-Sheikha –  izražena lokalna atmosfera dominira u odnosu na ostatak grada.

Na rubu bazara površine nalazi se nova džamija Al Sahaba s impozantnom fasadom koja je spoj stilova Fatimida, Mamluka i Osmanlije.

Adresa: Put Sharm al-Maya

Živopisni bazar u Šarm El Šeiku…


Al Sahaba džamija…


Pustinja, beduini, kvadovi, kamile, vodeni sportovi…

Šarm El Šeik nudi pregršt opcija kako bi svoje vreme učinili interesantnijim ukoliko želite i aktivnosti na odmoru. U ponudi su sportovi na vodi (padobran vučen gliserom, vožnja gliserom, banana, pedaline…) kao i odlazak u pustinju, vožnja kvadovima, jahanje kamila, kao i poseta beduinskom selu gde možete uživati u autentičnom ambijentu  uz večeru i trbušni ples…

Večera sa beduinima i trbušni ples…


Vožnja kvadovima kroz pustinju….


Mnogobrojne opcije zabave i sportova na vodi….


Jahanje kamila….PONUDA HOTELA ŠARM EL ŠEIK LETO 2024:POGLEDAJTE PONUDU HOTELA U HURGADI LETO 2024! 

 Šarm el Šeik Leto 2024 | Egipat letovanje 2024