fbpx
 

Kopaonik Leto 2020

Letnje aktinosti na kopaoniku:


Bob na šinama za uzbudljivo iskustvo

Bob na šinama predstavlja neku  vrstu rolerkostera koji podrazumeva pravu planinsku letnju atrakciju. Ovaj adrenalinski sadržaj zahteva specijalizovanu stazu za spuštanje kroz šumsko prirodno okruženje.

Kada je u pitanju bob na Kopaoniku, početna stanica se nalazi levo od početne stanice žičare Krst. Nakon ukrcavanja u bob sistem vuče putnike do najviše tačke odakle kreće pravi adrenalinski užitak usled prirodnog nagiba. Izlazna stanica je izgrađena na mestu gde žičara Krst preseca istoimenu stazu.

Trasa cele bob staze na Kopaoniku se nalazi u šumskom okruženju kroz koje prolaze i biciklističke staze sa Pančićevog vrha. Bob je opremljen sigurnosnim pojasevima, a da bi se izbegli svi potencijalni problemi sa bezdenošću brzina je ograničena na oko 40km/h. Leto na Kopaoniku može dobiti posebnu čar kada se iskoriste svaki Kopaonik adrenalinski sadržaj.


Tjubing na Kopaoniku kao posebno atraktivna aktivnost tokom letnjih meseci

Od pre nekoliko godina, svi ljubitelji pravog aktivnog letnjeg odmora imaju priliku da na Kopaoniku uživaju u pravom adrenalinskom doživljaju – tjubingu. Tjubing predstavlja posebno izrađenu plastičnu podlogu na kojoj je predviđeno spuštanje uz pomoć velikih guma.

Ovo je pre svega letnja aktivnost, a moguća je i tokom zimskog perioda. Tjubing na Kopaoniku je namenjen posetiocima svih uzrasta kojima je zajednička jedna stvar, a to je želja za dobrom zabavom.


Paraglajding je pravi izbor za ljubitelje adrenalina

Svi oni koji imaju dovoljno hrabrosti, ali i želje da sve lepote Kopaonika sagledaju iz visine, paraglajding je najbolji izbor koji možete napraviti. Paraglajding ili jederenje padobranom je rekreativno-takmičarski sport koji spada u ekstremne sportove.

Na Kopaoniku praglajding je moguć u tandemu sa iskusnim pilotom, a mesto i vreme poletanja zavise od vremenskih uslova. S obzirom na prirodne karakteristike Kopa pregršt je mogućnosti i prilika za bavljenje ovom aktivnošću, a prosečna dužina trajanja leta je oko 30 minuta.


Zip-line na Kopaoniku omogućava savršeno sagledavanje panorame

Zip-line predstavlja pravi adrenalinski užitak za sve ljubitelje esktrema. Ovaj sadržaj je dostupan u skoro svim planinskim centrima širom sveta, a zanimljivo je da je prvi ovakav zip-line postavljen upravo na Kopaoniku.

Za sve one koji nisu imali priliku da probaju ovakav vid ekstremne zabave, zip-line na Kopaoniku nudi mogućnost da se uz pomoć postavljene sajle brzo i lako “preleti” sa jedne strane na drugu. Prilikom spusta poseban užitak predstavlja panorama Kopaonika i okoline, koja oduzima dah.


Kayaking na Kopaoniku

Vožnja kajaka bujnim rečnim brzacima mnogo se razlikuje od drugih sportova, poput košarke ili fudbala. Pravila, generalno, nisu uspostavljena i zapravo nema pobednika ili gubitnika. Međutim, često se oseti određena, pozitivna, konkurencija kada želimo da pobedimo prirodu.

Naša država blagoslovena je neukrotivom prirodom i bujnim, planinskim brzacima – idealnim za ovaj tip letnjeg izleta u prirodu. Ukoliko ste ljubitelj okrepljujućih adrenalinskih naleta, obradovaće vas informacija da su planine poput Kopaonika poznate i po takvim spustovim, a ne samo po ski centrima.

Zato, dok ne nabavite opremu za vodene čarolije na Ibru, upoznajte se sa mogućnostima koje vam ova planina nudi u sportu kakva je vožnja kajaka.


Letnji sportski kamp za decu – značaj pedagoga i trenera

Najbolji sportski kampovi u Srbiji okupljaju i najstručnije osoblje, trenere i nastavnike koji realizuju programe kampova. Značaj koji pedagozi i treneri imaju na razvoj mladih osoba koji pohađaju kampove je ogroman. Pored pravilnog sportskog i telesnog razvoja, razvoj ličnosti jedna je od prednosti sportskih kampova.

Trenersko osoblje koje provodi vreme sa mladim ljudima i decom tokom sportskih kampova trudi se da im usadi vrednosti koje prevazilaze sportske terene. Nije retko da od trenera čuju rečenicu tipa: “Ako je neko dobar košarkaš ili teniser, ne znači da je dovoljno da se kvalifikuje kao dobra osoba”. Upravo ovakve poruke su glavni dobitak za sve koji pohađaju sportske kampove.


Vodopad Jelovarnik – najviši vodopad u našoj zemlji

Ako se pitate šta obići na Kopaoniku, svi koji dolaze na Nebeske stolice obavezno moraju da posete i najviši vodopad u Srbiji – Jelovarnik, visine 71 metar, koji se nalazi na oko 4 km od ovog lokaliteta. Vodopad Jelovarnik je veoma atraktivan u svom okruženju.

Od puta do vodopada je lak pristup – postoje stepenice i nekoliko mostića, a sve to se nalazi pod veoma gustim krošnjama drveća tako da je u vrelim letnjim danima zagarantovano prijatno osveženje.


Izletište “Barska reka”

Barska reka je popularno mesto kada su Kopaonik izleti u pitanju, koje se nalazi na desnoj strani istoimene reke, u ravnom delu Kopaonika. Zahvaljujući prirodnom okruženju u koje je smeštena, svrstava se u omiljena izletišta ovog prostora. Lokalitet Barska reka obuhvata ukupnu površinu od oko 90 hektara.

Najveću atrakciju lokaliteta predstavlja impresivan vodopad u kanjonu Barske reke, koji se nalazi na 915 metara nadmorske visine. Ovaj vodopad je nepristupačan i nije mu moguće prići, ali dovoljno je lep i atraktivan da posetioci i sa udaljenosti uživaju u njemu. Raznolikost i bogatstvo vegetacije i životinjskog sveta čini ovo izletište još interesantnijim i primamljivijim za turiste.

Pored ovih primamljivih lokacija na Kopaoniku, svakako ne možemo a da ne spomenemo i Semeteško jezero, zabavni park na Kopaoniku, kao i Jošaničku banju koja se nalazi u samom podnožju ove planine. U neposrednoj okolini Kopaonika nalazi se i veliki broj termalnih i mineralnih izvora.


Kopaonik kao još jedna lokacija za Alpinizam

Kopaonik kao centar avanturizma i aktivnog odmora nudi mogućnost uživanja u ovom adrenalinskom doživljaju. Na lokaciji Orlove (Bele) stene moguće je okušati se u kretanju i prolasku kroz liticu uz pomoć posebne opreme koja će ovo iskustvo u velikoj meri olakšati i učiniti sigurnijim.

Aktivnosti koje se nude su na Orlovoj steni su jako atraktivne za svakog početnika u alpinizmu, a sastoje se od spuštanja užetom niiz liticu visoku nekoliko desetina metara i prelazak između dve stene preko mostića napravljenog od užeta. Svakako da je ovo sjajan način da se oprobate u ovom ekstremnom sportu i skupite jako vredne utiske koje ćete dugo prepričavati.


Vožnja Kvadovima

Vožnja kvadova je još jedna od aktivnosti koji se mogu naći na Kopaoniku, planini koja predstavlja centar aktivnog odmora i tokom letnjih meseci. Jako je jednostavno pored odličnog smeštaja naći i kvalitetne kvadove u kojima ćete uživati u okviru velikog broja staza koji se nalaze na samoj planini.


Pešačke ture po nacionalnom parku Kopaonik

Otkrijte lepotu planinske prirode na pešačkim turama na Kopaoniku – saznajte šta sve možete videti i koliko su staze teške, i upustite se u istraživačku avanturu!

Pešačenje i planinarenje spadaju u najzanimljivije aktivnosti na Kopaoniku leti – kada je lepo vreme, planinski biljni i životinjski svet bujaju, brojni potoci prepliću se u impozantnim šumama, a geološke aktivnosti ostavljaju interesantne tragove na pejzažima planine Sunca.

Ove prizore morate spoznati sami, a idealan način je poći u neku od pešačkih tura Kopaonikom i istraživati. Izdvojili smo isprobane ture za koje se možete opredeliti, u zavisnosti od kondicije, interesovanja i afiniteta, a na našoj interaktivnoj mapi Kopaonika pogledajte teren detaljnije.

Nacionalni park Kopaonik jedna je od omiljenih atrakcija na Kopaoniku. On obiluje geomorfološkim spomenicima i unikatnom florom i faunom, a kako ima preko 200 sunčanih dana godišnje, verovatno će za vreme šetnje vreme biti prelepo. Naročito je zanimljivo videti tragove pleistocenske glacijacije – cirkove Krčmar, Široki do i Velika Gobelja, ili poći u safari.

Pešačke ture se organizuju po danima:

 • Utorak: Bele stene – Jelovarnik
 • Sreda: Metođe
 • Četvrtak: Treska
 • Petak: Samokovska reka
 • Subota: Nebeske stolice
 • posebna tura: Kadijevac – Kukavica

Transferzala „Pančić”

Ova planinarska transferzala ima dve deonice, Istočnu i Zapadnu, a njena ukupna dužina iznosi oko 46 kilometara. Ustanovljena je pre 19 godina, a ako je pređete dobijate značku od Planinarsko – skijaškog društva „Kopaonik”.

Na ovim deonicama nema značajnih visinskih razlika, ali pešačenje je dugo i naporno. Odmara se pola sata do sat vremena na kontrolnim tačkama (KT).

Zapadna deonica

 • trajanje ture: 10 – 12 sati hoda sa pauzama
 • dužina deonice: 28 km
 • kontrolne tačke: 5

Istočna deonica

 • trajanje ture: 8 – 10 sati hoda sa pauzama
 • dužina deonice: 18 km
 • kontrolne tačke: 5

Istočna deonica transferzale polazi od planinarskog doma „Kopaonik”, gde vodi i put nazad; usput ćete videti izvor Marina voda, vrhove Velika Gobelja, Vučiji krš, Željin, Jastrebac, a sa vrha Suvo Rudištemogu se videti Maglič, Durmitor, Prokletije, Stara planina i Šar planina. Prolazi se kraj sela Brzeće, rezervat Metođe i sa njegove leve strane potok sa svojom dolinom i pećinom iz koje izvire voda. Gejzir hladne vode čiji mlaz dostiže 5 metara nalazi se blizu potoka, a na ovoj stazi nailazite i na zatvoreni rudnik gvožđa.

Pančićev vrh možete posetiti iz KT – 5, i tu videti mauzolej Josipa Pančića.

Kopaonik je odlično uređen i ture možete praviti i sami. Ove su se pokazale kao naročito interesantne, jer putevi kojima se ide prolaze kroz živopisne, impresivne predele prirode. Ovde smo ih izložili od najlakše i najkraće do najteže, za iskusne planinare i šetače.

Markove stene

 • težina ture: laka
 • trajanje ture: 3 – 4 sata
 • zanimljivosti: prirodni rezervat, geomorfološki spomenici, reke

Ovo je jedna od najlakših pečačkih tura na Kopaoniku, dobra za početnike i one u slabijoj kondiciji. Obilazi se predeo oko Markovih stena i monolita Suvog jelaka, granitnih geomorfoloških spomenika, Samokovske i Murske reke i kroz rezervat Samokovske reke.

Polazi se iz naselja „Sunčani vrhovi”, i nakon hoda sa usponom oko 170 metara stiže na odredište – tamo odakle ste i došli.

Duboka

 • težina ture: lagana
 • trajanje ture: 4 – 5 sati
 • zanimljivosti: prirodni rezervat, reliktne zajednice bukve sa šašikom i crnim grabom, potok, Ledenica (1870 mnm)

Još jedna laganija tura koja ide kroz interesantne predele Ravnog Kopaonika, kao i prirodni rezervat Duboka sa bujnom i reliktnom vegetacijom. Polazi se i vraća u naselje „Sunčani vrhovi” stazom koja varira u uzbrdicama i nizbrdicama i prelazi Karamanski potok.

Jankova bara

 • težina ture: srednja
 • trajanje ture: 5 – 6 sati
 • zanimljivosti: brojni potoci, Samokovska reka, livada Crvena bara, prirodni rezervati, jedinstvena vegetacija – tresava i smrča, jela, crni i beli bor

Pešačka tura „Jankova bara” ima pad od 402 i uspon od 322 m, srednje je težine i prolazi kroz predele gusto obrasle zajednicama četinara sa mahovinama i tresetnom vegetacijom. Kroz šumovite predele vijuga mnoštvo potoka koji se ulivaju u Samokovsku reku i prolaze kroz prirodne rezervate Samokovska reka i Jankova bara – a Jankova bara je najveća tresava na Kopaoniku. Najviša tačka je „Đakov grob“ (1650mnm).

Polazi se i vraća u naselje „Sunčani vrhovi”.

Oštri krš

 • težina ture: srednja
 • trajanje ture: 6 sati
 • zanimljivosti: prirodni rezervat sa izuzetno retkim biljnim vrstama, jedinstvene zajednice ostenjaka, impresivan pogled na okolne planine

Ova pešačka tura sa svog drugog najvišeg vrha Gobelja (1934 mnm) pruža pogled na mnoštvo planina: Goč, Željin, Durmitor, Bjelasicu, Komove, Suvu planinu, Rtanj, Jastrebac, Pančićev vrh, Prokletije, Šar. Pored prelepog pogleda, ovdašnja flora predstavlja pravu retkost, sa ugroženim vrstama koje rastu oko stena jedinstvenog oblika.

Tura ima uspon oko 588 metara, a sa vrha Oštri krš vide se šume i rezervati Gobelje. Najviši vrh je Veliki Karaman (1936mnm), gde se nalazi veličanstveni skup grantinih monolita.

Hajdučica

 • težina ture: srednja
 • trajanje ture: 7 – 8 sati
 • zanimljivosti: retke biljke, potoci, geomorfološki spomenici

Pešačka tura „Hajdučica” prilično dugo traje i ima uspon od 415 metara. Videćete najlepše od prirode Kopaonika: retku floru, brojne potočiće i proplanke, tresetište „Jankova bara”, ali i prelepe prirodne spomenike – granitne figure Lisičijih i Markovih stena.

Prelaze se pošumljeni predeli bogati smrčom, Samokovska i Murska reka, ide do izvora „Dražina voda”, i do Suvog vrha sa zaravni od granitnih stena, odakle se pruža najlepši pogled na Ravni Kopaonik.

Semeteško jezero

 • težina ture: teška
 • trajanje ture: 8 – 10 sati
 • zanimljivosti: Semeteško jezero sa plovećim ostrvima i nastanjeno tritonima, urvinska jezera

Ova duga i teška pešačka tura je za one sa odličnom kondicijom, i neophodno je obući se dobro, i poneti kartu Kopaonika sa kompasom!

Ukoliko se odvažite da krenete u ovu avanturu, bićete nagrađeni obilaskom fantastičnog Semeteškoj jezera. Ono je bogato ribom, a tu žive i tritoni, posebna vrsta salamandera, kod nas poznatijih kao daždevnjaci, i to je endemska fauna. Još jedna stvar po kojoj je Semeteško jezero posebno su ploveća ostrva sa visokim rastinjem; kada duva vetar, ostrva se kreću po jezeru i njima se možete provozati!

Na putu do jezera, u uvalama kod Orlovca i Gornjeg brda videćete i dva urvinska jezera obrasla trskom.

Na putu se nalaze kontrolne tačke za odmor, a uspon iznosi oko 850 metara. Nazad se možete vratiti istim putem, ili pešačiti do sela Lisina i tu sačekati autobus do centra Kopaonika.

Pešačke ture na Kopaoniku pravi su izbor za ljubitelje aktivnog odmora, ili one koji bi da jedan dan iskoriste da preseku neku ležerniju varijantu. Otkrijte znamenitosti Kopaonika izbliza, peške, i zaljubite se u prirodu kakva se retko viđa


Biciklizam na Kopaoniku

Planinski biciklizam je odlična letnja varijanta, posebno za ljubitelje aktivnog odmora. Biciklističke staze na Kopu prolaze korz najlepše ambijente Nacionalnog parka, što garantuje nezaboravan doživljaj za svakoga ko se odluči za ovaj vid rekreacije.

Staze su koncipirane tako da mogu zadovoljiti prohteve iskusnijih vozača, a idealne su i za osobe sa manje kondicije i početnike. Staze za spust su izrađene po standardima Evropske Unije i Kanade, i predstavljaju pravi izazov i uživanje. Širina staza varira od 60 do 120 cm, a na pojeidnim deonicama se nalaze zemljani talasi, zavoji, drveni mostovi, skokovi i prepreke, što sve poziva na oprez, zbog čega se neke staze preporučuju isključivo iskusnim vozačima.

Ljubitelji ovog sporta imaju na raspolaganju tri staze za spust dužine 5 km. Bike park na Kopaniku je opremljen specijalnim trasama, dok se u Dolini sportova nalazi poligon za proveru i usavršavanje biciklističkih veština.

Renta bicikala se obavlja u samom centru Kopaonika, a neke od tura su Suvo rudište, što je ruta koja kreće od početka žičare Pančićev vrh, ide ka rudniku Suva ruda, stazom Sunčana dolina pored tehničke baze, prelazi na stazu Malo jezero i Krst, i odatle u Dolinu sportova. Dužina ove rute je 3.3 km, dok je tip puta kombinacija makadamskog, asfaltnog i zemljanog.

Ruta Pančićev vrh je nešto teža, i kreće od zvaršetka žičare Pančićev vrh, vodi stazom 4/6/4, Pajinog presla, pa onda preko staze Mašinac do Doline sportova. Dužina ove rute je 2.2 km, i obuhvata zatravljeni, makadamski i zemljani put.

Pre nego što se upustite u vožnju, trebalo bi da znate  pravila ponašanja prilikom planinskog biciklizma, kao i da potpišete izjavu o preuzimanju rizika, koje obično dobijate na prodajnom mestu kod početka žičare Pančićev vrh.CENOVNIK Individualnih aktivnosti Avanturistički centar Kopaonik

(neki od izleta su uračunati u određene hotelske pakete)

Safari tura do lokaliteta Nebeske stolice – 1.800 rsd po osobi

Streličarstvo – 350 din po osobi (12 strela), 600 din po osobi (15 min)

Najam bicikli , Odrasli – Prvi sat 350 din, Svaki sledeći 300 din, 4 sata  1000 din; Deca – Pola sata – 150 din, Prvi sat- 250 din, Svaki sledeći sat – 200 din

Biciklističke ture (sa uključenim biciklom I zaštitnom opremom):

Laka(2h)- 1850 din po osobi

Srednja (4h) – 2850din po osobi

Teška (6h) – 3250 din po osobi

Pešačke ture sa vodičima nacionalnog parka Kopaonik

Izviđački kamp za decu

2 časa – 600 din; 1 dan po 4 časa – 1000 din po osobi ; 3 dana po 4 časa -2500 din po osobi ; 6 dana po 4 časa – 4500 din po osobi

Piknik

Piknik (žičara I pešačka tura). Cena piknika za odrasle- 1850 dinara (promo cena). Cena piknika za decu do 12 godina – 1450 dinara. U cenu piknika uračunato: Panoramska vožnja žičarom, pešačka tura, ručak, animacija za decu I odrasle tokom ručka

Polazište piknik ture će biti svake subote u 11:30h u dolini sportova. Ručak podrazumeva: Predjelo: domaća gibanica, pršuta,kajmak, proje, voće I domaći sokovi . Glavno jelo: roštilj sa domaćim lepinjama. Tokom ručka će biti organizovan I Dj stage sa lounge programom.  Za sve učesnike će biti obezbedjeni lazy begovi, ćebad. Prijave do petka 20:00h

Izleti (trajanje 6 sati):

Vodopad Jelovarnik- Metodje- Orlove stene – 2200 din po osobi

Treska- Barska reka- Semeteško jezero – 2200 din po osobi

Samokovska reka- Djorov most- Jošanička Banja – 2200 din po osobi

Kayaking Ibrom – 4900 din po osobi

Alpinizam – 3600rsd po osobi

Kvadovi – 55eur po kvadu (jedno vozilo je prilagođeno za dve osobe) tura traje sat vremena

Velika Avantura Kopaonika – 85eur po osobi


PONUDA APARTMANA I HOTELA ZA KOPANIK: