fbpx
 

Zemlja osmeha

Tajland ili Taj, ređe Tajska, službeno Kraljevina Tajland (staro ime ove države je bilo Sijam) je država u jugoistočnoj Aziji. Na jugu izlazi na Tajlandski zaliv, deo Južnog kineskog mora. Graniči na zapadu s Mjanmarom, na severu i istoku sa Laosom, na istoku s Kambodžom i na jugu s Malezijom. Planine zauzimaju severni i zapadni deo zemlje (najviši vrh je Inthanon, 2.565 m). Na severoistoku se nalazi brežuljkasta uzvisina Khorat koju reka Mekong deli od Laosa. Centralni deo zemlje zauzima široka dolina reke Čao Praja. Dolina je jezgro tajlandske države; ovde živi većina stanovništva. Tajlandu pripada i severni deo Malajskog poluostrva.

Prvo domaće kraljevstvo bilo je Sukotai koje se početkom 13. veka osamostalilo od Khmerskog Carstva. Theravada Budizam proglašen je tada državnom religijom. Od sredine 14. veka do 1767. dominiralo je kraljevstvo Aiutthaia, a nakon poraza od burmanskih snaga tajlandsku državu je 1769. ponovo ujedinio kralj Taksin. Njegov general Chakri preuzeo je presto 1782. i osnovao dinastiju iz koje potiče i današnji kralj. U doba kolonijalnih osvajanja evropskih sila u 19. veku Tajland je uspeo očuvati nezavisnost, iako se obično smatrao delom britanske interesne sfere. Nakon državnog udara 1932. postao je ustavna monarhija, a na vlasti su se uglavnom smenjivale vojne vlade. U doba drugog svetskog rata sarađivao je sa Japanom, ali nakon rata nije okupiran zbog podrške SAD-a koje su trebale pouzdanog antikomunističkog saveznika u jugoistočnoj Aziji. Politički stabilna civilna vlada formirana je 1992.

Većinu stanovništva čine etnički Thai (Tajci) čiji je jezik član tajske jezičke grupe (srodan laoskome) i koji su uglavnom budisti. Osim njih, u zemlji živi i velik broj Laošani koncentrisanih u severoistočnom delu zemlje. Brojna kineska zajednica ima velik uticaj u ekonomskom životu zemlje. Na severu žive planinski narodi, među kojima se ističu Hmong i Karen. U poslednje dve decenije tajlandsko privreda je zabilježilo jednu od najvećih stopa rasta na svetu, sa prekidom u doba azijske finansijske krize 1997. do 1998. Izvoz industrijskih proizvoda, posebno elektronike, odeće i obuće, vozila, nameštaja, hrane, plastike i igračaka čini oko 60% BDP-a. Sve je važniji i turizam. BDP je u 2004. bio 8.100 dolara po stanovniku, mereno po PPP-u (paritetom kupovne moći).

Turistička agencija FOSCROT TRAVEL kao organizator putovanja u saradnji sa SALVADOR TRAVEL generalnim distributerom aranzmana za SRB, BIH, MNE, tokom cele godine nudi personalizovana putovanja u Tajland u aranžmanima za minimalno 2 osobe u trajanju od minimalno 7 dana boravka (iako nije uslov, uobičajeno se posete Tajlandu kombinuje sa putovanjem u najmanje još jednu azijsku destinaciju iz naše ponude: Vijetnam , Kambodžu , Maleziju i / ili Singapur). Standardni aranžman obuhvata posetu glavnom gradu Bangkoku i gradu Aiutthaia . Ponuda može biti proširena posetom i drugim gradovima i znamenitostima, a sve prema dogovoru s putnicima. O istoriji i značaju sve znamenitosti koje su deo naše standardne ponude mogli bismo pisati jako puno, no obzirom da svi naši putnici dobijaju dvojezični upotrebu (na hrvatskom i engleskom jeziku) u sopstvenom izdanju, u nastavku ćemo uz pregled obilazaka istaknuti samo nekoliko važnih informacija o pojedinim gradovima i istorijskim znamenitostima.

Posjeta gradu Bangkoku kroz naš aranžman uključuje obilazak sledećih istorijskih znamenitosti i atrakcija: Vat Traimit (Temple Of Golden Buda), Vat Arun (Temple of Davn), Vat Suthat, Vat Saket (Temple Of The Golden Mount), Vat Benchamabophit; Vat Benjamabhopit (The Marble Temple), Vat Praiuravongsavas Varaviharn, Vat Kalaianamitrvoramahaviharn, Vat Bavorn Nivet, Loha Prasat, Vat Mahathat, Vat Thevarat Kunchon Voravihar, Vat Pho (Temple Of Reclining Buda), Vat Intharavihan, Vat Somanas Viharn, Vat Chanasongkhram Ratchavoramahaviharn, Vat Bovonnivetvihan, Vat Praioon, Vat Phra Kaev (Temple of Emerald Buddha), The Grand Palace, Iaovarat, Damnoen Saduak Floating Market i Muang Boran (The Ancient Citi). U sklopu obilaska Damnoen Saduak, naši su putnici u mogućnosti jahati i hraniti slonove.

Bangkok je glavni grad i najvažnija luka Tajlanda, 30 km udaljen od Sijamskog zaliva Južnokineskog mora. Bangkok je nekoć bio manje trgovačko središte na ušću reke Čao Praja za vreme kraljevstva Aiutthaia. Nakon pada Aiutthaia, godine 1768. postaje glavnim gradom kraljevstva, no sadašnja kraljevina Rattanakosin počinje tek 1782. kada se glavni grad preselio na drugu stranu reke nakon što su ga opustošili Burmanci. Taj se glavni grad kraljevstva Rattanakosin danas češće naziva “Phra Nakhon”, odnoseći se na stare granice jezgra metropole dok se pod imenom Bangkok misli na urbanu nadogradnju još od 18. veka koja danas čini milionski grad sa svojom javnom upravom i gradonačelnikom. U periodu od više od dva veka, Bangkok se razvio u političko, društveno i ekonomski centar Tajlanda, pa i Indokine te cele Jugoistočne Azije. Njegov ga je uticaj u umetnosti, politici, modi, obrazovanju i razonodi kao i položaj poslovnog, finansijskog i kulturnog centra doveo na status “globalnog grada”. Bangkok je 22. po redu najveći grad na svetu, s otprilike 8.160.522 prijavljenih stanovnika. Ipak, kao i kod većine područnih centara, zbog golemog broja neregistrovanih trajnih doseljenika sa severa Tajlanda i iz mnogih drugih azijskih zemalja te onih koji dnevno obitavaju u Bangkoku radi posla, populacija grada se procenjuje na otprilike 15 miliona. Zbog toga stanje populacije zemlje više nije homogeno (Tai) već je preraslo u rastuću mešavinu zapadnjaka, Indijaca i Kineza, zbog čeka grad ima status svetskog grada. Grad je zapravo deo gusto naseljenog trougla centralnog i istočnog Tajlanda koji se proteže od Nakhon Ratchasime do industrijalizovane istočne obale – najveće takve kopnene regije Jugoistočne Azije.

Smešten na kraju Iaovarat Rouda u Kineskoj četvrti, u blizini železničke stanice Hualampong, Vat Traimit je lokacija na kojoj se nalazi najveći svetski zlatni Buda koji sedi. Ovaj kip visoko je gotovo pet metara te teži oko pet i pol tona čistog zlata. U prošlosti su zanatlije izrađivali Bude od zlata te ih sakrivali od vojnih napada poklopcem od maltera. Buda u Vat Traimit je otkriven sasvim slučajno, kada je prilikom premeštanja pao te je razbijeno kućište od gipsa otkrilo lepog zlatnog Budu napravljenog u stilu Sukotai. Osim zlatnog Bude, u Vatu se i dan danas nalaze komadi maltera koji su ga štitili.

Vat Arun , lokalno poznat i kao Vat Chaeng, smešten je na zapadnoj obali reke Čao Praja. Radi se o jednom od najlepših hramova u Bangkoku, no ne zbog svojeg priobalnog položaja, već zbog činjenice da je dizajn ovog hrama u potpunosti različit od svih drugih hramova koji se mogu posetiti u Bangkoku. Vat Arun (ili Hram Zore) delimično je sastavljen od šareno ukrašenih tornjeva i veličanstveno stoji nad vodom. Obzirom na lepotu i posebnost arhitekture te finu izrade nije čudno da Vat Arun mnogi smatraju jednim od najlepših hramova u Tajlandu. Toranj na obali reke Čao Praja je jedna od svetski poznatih znamenitosti Bangkoka. Radi se o impozantnom tornju višem od 70 metara koji je ukrašen sitnim komadićima obojenog stakla i kineskog porcelana postavljenim u delikatno zamršene obrasce. Hram Vat Arun je zamislio kralj Taksin 1768. godine. Smatra se da je nakon što je izborio put iz grada Aiutthaia, koji je u to vreme preuzela burmanska vojska, stigao u ovaj hram u zoru. Kasnijom obnovom hram je i preimenovan u Vat Chaeng ili Hram zore. Nekada je ovaj hram bio dom Smaragdnog Bude, pre nego što se glavni grad i dvor preselio na drugu stranu reke. Centralni toranj (prang) je dodatno izgrađen i povišen za vreme vladavine Rame III. (između 1824. i 1851. godine), a sada je jedno od najposećenijih mesta u Tajlandu. Rama III. je takođe naredio ukrašavanje vrhova tornja sa komadićima porcelana kako bi ceo toranj bljeskao na sunčevoj svetlosti.

Vat Suthat , poznat po velikoj crvenoj ljuljačci koja stoji na ulazu, jedan je od najstarijih i najimpresivnijih hramova u Bangkoku. Hram se sastoji od elegantne kapele sa otvorenim krovom, veličanstvenih zidnih slika ručno izrezbarenih vrata od tikovine. Gradnju hrama je započeo kralj Rama I. (1782. do 1809.), kako bi zaštitio bronzani kip Bude iz 13. veka koji je prevezen brodom iz Sukhotaija. Hram je konačno dovršen tokom vladavine Kralj Rame III. (1824. do 1851.). Zatvoreno dvorište oko glavne kapelice ima 156 slika Bude postavljenih duž spoljnih zidova te 4 ulazna vrata koja su detaljno ručno izrezbarena bogatim motivima. Zidne freske u glavnoj kapeli detaljno prikazuju 24 inkarnacije Bude a napravljene su korišćenjem zapadnjačkih slikarskih tehnika što je još jedna posebnost ovog hrama. Spoljni zidovi su obloženi kineskim kamenim skulpturama i hekagonalnim pagodama za koje se veruje da su isporučene kao balast za vreme trgovine s Kinezima.

Vat Saket , popularno nazvan i zlatna gora (Golden Mount) ili Fua Khao Thong, je niska brdo na kojem se nalazi zlatni chedi. Unutar 58 metara visoko chedija nalazi se relikvija Bude koju štovatelji posećuju tokom cele godine. U hramu se tokom novembra održava i godišnji hramski sajam koji traje nedelju dana za vreme Loj Krathong. Oko hrama se nalaze guste šume i tipične budističke strukture kao što su glavna kapela, dvorana za primanja i biblioteka. Istorija hrama može se pratiti još od perioda Aiutthaia (1350. do 1767. pre Hrista). Hram je doživeo veliku obnovu za vreme vladavine kralja Rame I. (1782. do 1809. godine). Da biste se uspeli do vrha potrebno je preći oko 300 koraka vijugave, popločane staze koja okružuje chedi poput zmije.