fbpx
 

Jerusalim Izrael Jordan Palestina Akaba Putovanje – Letovanje 2021


SVETA ZEMLJA, MISTIČNI JORDAN i AKABA
*sa odmorom/letovanjem na Crvenom moru


15 dana (14 noćenja) – avionom


POLAZAK: 20. jun 2021. – POVRATAK: 05. jul 2021.


POLAZAK: 16. jul 2021. – POVRATAK: 30. jul 2021.


POLAZAK: 15. avgust 2021. – POVRATAK: 30. avgust 2021.


Jerusalim…


Izrael/Palestina, sveta zemlja , mesto gde se prepliću tri velike religije: judeizam, hrišćanstvo i islam. Na svetoj zemlji  su sagrađena najveća svetilišta i mesta hodočašća.Tel  Aviv, Jerusalim, Vitlejem (Palesrina), Mrtvo more i reka Jordan,…. samo je delić onog zbog čega vredi videti i doživeti ovu u mnogo čemu specifičnu zemlju. Fascinantni gradovi, od kojih su mnogi nastali pre Hrista,  pa sve do današnjih modernih metropola, učiniće vaš boravak u Izraelu, nezaboravnim.

Akaba je jedina morska luka Jordana i kao takva poseduje status specijalne ekonomske zone. Munjevit razvoj, ovo letovalište duguje predivnim plažama, toplom moru, kao i čudesnoj flori i fauni, koje privlače samo istinske hedoniste.

IZRAEL – JERUSALIM – JORDAN – PALESTINA – AKABA

TEL AVIV – VITLEJEM – JERUSALIM – HAIFA – JERDENIT – KARAK – PETRA – DJERAS – ADABA – AKABA


1. dan  BEOGRAD – TEL AVIV – VITLEJEM.

Sastanak grupe kod INFO PULTA, pored šaltera za check in na aerodromu “Nikola Tesla” u 04.15 sati. Poletanje aviona za Tel Aviv u 06.15 sati, (JU 810). Sletanje aviona u Tel Aviv u 10.05 sati po lokalnom vremenu. Panoramsko razgledanje grada koji je osnovan na rubovima drevnog lučkog grada Jafa, i predstavlja jedan od najstarijih gradova na svetu, a pretpostavlja se da je star 4000 godina. Tel Aviv i Jafa su 1950 godine spojeni u jednu upravnu jedinicu. Nastavak puta za Vitlejem (Palestina). Poseta i obilazak grčkog pravoslavnog hrama posvećen Rođenju Gospoda Isusa Hrista, najstarija očuvana hrišćanska crkva u kojoj se nalazi Pećina Hristovog Rođenja. Hram sv. Katarine, katolička crkva koja obeležava mesto Rođenja. Polje pastira i hram koji obeležava prvu objavu Rođenja. Smeštaj u hotel koji se nalazi u Vitlejemu (Palestina). Večera. Noćenje.


2. dan  VITLEJEM – JERUSALIM – VITLEJEM.

Doručak. Polazak autobusom za Jerusalim. Razgledanje, grada koji je smešten na Judejskim brdima i star preko 4.000 godina. Osvajali su ga i razarali Egipćani, Vavilonci, Grci, Rimljani, Persijanci, muslimani, hrišćani, mameluci, Turci… Jerusalim, se sastoji od modernog dela i starog grada koji je opasan zidinama u koji je moguće ući kroz jednu od osam kapija, a podijeljen je na četiri nejednaka dela: muslimansku čevrt, hrišćansku četvrt, jermensku i jevrejsku četvrt. Jevreji grad zovu Jerušalajim ili “grad mira”, hrišćani ga nazivaju Jerusalim, a muslimani Al Kuds ili Sveti grad. Celodnevno razgledanje Jerusalima od Maslinske Gore, Crkva Pater Nostre (Crkva Očenaša) koja ima i Očenaš na srpskom jeziku. To je jedino mesto gde se danas može videti reč Srbija u Svetom mestu za hrišćanstvo, veličanstven pogled na duhovnu metropolu sveta, upoznajemo strukturu kvartova Starog grada, prostorni položaj lokaliteta koji ćemo obići, Kedron dolinu i drevnu jevrejsku nekropolu. Nastavljamo razgledanje ulicom Cveti, (poslednji Gospodnji ulazak u Jerusalim), Dominus Flevit (mesto oplakivanja Jerusalima), pored ruskog manastira Marije Magdalene čije zlatne kupole krunišu Getsiman. Silazimo do Getsimanskog Vrta i obilazimo: crkvu Agonije, mesto Hristove molitve, Judinog poljupca i hapšenja. Te pored Crkve Sv. Stefana arhiđakona, prvomučenika. Jesejeve doline posetićemo crkvu Bogorodičinog Uspenja, grobnog mesto presvete Bogorodice. Nastavak obilaska Jerusalima: Brdo Cion: obilazak Sobe na spratu, mestu Tajne Večere, Davidov grob, crkva Bogorodičinog Usnuća. Kretanje kroz jevrejsku četvrt. Kretanje ulicom Via Cardo, najstarijom ulicom grada. Izlazak na prostor Zapadnog zida, Zida Plača, najveće jevrejske svetinje, podno Hramovnog Brega. Via Dolorosa, Stradalni put Gospoda Isusa Hrista sa usputnim stanicama: Simeon iz Kirineje, Veronikin ubrus, drugi Hristov pad. Nastavak kretanja kroz hrišćansku četvrt. Obilazak najveće Hrišćanske svetinje:Crkvu Hristovog groba i Vaskrsenja, kompleksa hramova i kapela koji uključuju Golgotu – mesto raspeća, Kamen pomazanja, grobno mesto Gospoda Isusa Hrista – mesto Vaskrsenja. Povratak u hotel. Večera. Noćenje.


3. dan  VITLEJEM /CEZAREJA – HAIFA – NAZARET 355 km/.

Doručak. Slobodan dan ili celodnevni fakultativni izlet obalom Mediterana do Cezareje, panoramski obilazak nekada najveće luke Mediterana i punih šest vekova glavnog grada rimske provincije Judeje koji je osnovao car Irod dajući mu to ime da izrazi lojalnost rimskom imperatoru Cezaru Augustu. Od stare Cezareja je ostao rimski teatar, hipodrom, Cardo koji govore o veličini i bogatstvu grada koje je bilo sedište guvernera u kojoj je stolovao i Pontije Pilat. Iz Cezareje je apostol Pavle odveden u Rim da bi mu se sudilo i odavde je godine 66. nove ere buknula pobuna Jevreja protiv Rimljana posle koje su uništeni Jerusalim i drugi hram. Primorska Cezareja, takođe poznata i kao Palestinska Cezareja, antički grad i luka koju je krajem 1. veka p.n.e. sagradio Herod Veliki, tadašnji vladar Judeje, a čiji se ostaci nalaze na mediteranskoj obali današnjeg Izraela.Nastavak puta do Haife grada koji je izgrdjen na obroncima planine Karmel, istorija naselja obuhvata vise od 3000 godina. Haifa, danas najpoznatija luka Izraela, i jedan je od najlepših gradova u zemlji, a prepoznaje se po predivnim Bahajskim vrtovima sa zlatnom kupolom hrama koji se pružaju u dužini od jednog kilometra. Jedno od najznačajnijih mesta koja se spominju u Bibliji je zasigurno Nazaret. Reč je o gradiću Isusovog odrastanja i mestu prema kojem je dobio ime – Isus Nazarećanin. Iako današnji Nazaret nema mnogo sličnosti s onim biblijskim, u njemu se nalazi mnoštvo, za hrišćane, posebnih mesta. Pravoslavni hram Arhanđela Gavrila, podignut na mestu Marijinog Izvora. Katedralni hram Blagovesti, veličanstvene i grandiozne arhitekture. Crkva pravednog Josifa. Povratak u hotel. Večera. Noćenje.


Haifa, Izrael, (Bahai vrtovi)…


4. dan  VITLEJEM /JERDENIT – GORA BLAŽENSTVA – KAPERNAUM 348 km/.

Doručak. Slobodan dan ili celodnevni fakultativni izlet za Jardenit izvorište reke Jordan iz jezera, mesto koje danas prepoznajemo kao mesto Kršetenja. Odlazak na Goru Blaženstva, poznata po „propovedi na gori“ sa koje puca pogled na Tabhu i Kapernaum, mesta u kojima je Hristos dugo boravio i činio čuda. Hram Blaženstva je izgrađen 1937 godine i kupola je osmougaona i simbolizuje 8 blaženstva. Odlazak za Kapernaum. Obilazak arheološkog lokaliteta grada u kome je Hristos živeo, propovedao, isceljivao: Petrova kuća, Bela sinagoga. Odlazak do grčkog pravoslavnog manastira Sabora Svetih Apostola. Poseta Povratak u hotel. Večera.Noćenje.


5. dan  VITLEJEM – DJERAS – AMAN.

Doručak. Odlazak za Jordan, prelazak granice. Nastavak putovanja za JERASH- najbolje ocuvani grad rimskog carstva Grad je doživeo zlatno doba pod Rimskom upravom i danas je najbolje očuvan grad Rimske provincije.Vekovima je bio sakriven u pesku, pre nego što je počelo iskopavanje koje je otkrilo izuzetan primer Rimske provincijske, urbane arhitekture srednjeg istoka: popločane ulice sa kolonadama, pozorište, prostrani trgovi, kupatila, fontane.Ispod Grčko-rimske spoljašnosti, grad takođe čuva finu mešavinu istoka i zapada: Grčko-rimsku mediteransku bazu i tradiciju arapskog orijenta. Nastavak putovanja za AMAN grad koji se prostire na 19 brda. Danas je to moderan grad od 1.5 mil. stanovnika, a nekada je bio prestonica Jordanskog Hashemit kraljevstva. U bronzano doba bio je poznat po nazivom Rabbath-Ammon, a kasnije kao Filadelfija. Nudi različite istorijske lokalitete iz Neolitskog, Helenističkom, Rimskog i Islamskog perioda. Lokalitet koji je poznat kao citadela uključuje mnoge građevine, kao što je Herkulov hram, Omajad palata i Vizantijska crkva. U dnu citadele nalazi se Rimsko pozorište sa 6.000 sedišta, koje se i dan danas koristi za neke kulturne događaje. Tri muzeja nude uvid u istoriju i kulturu Jordana, a to su Arheološki muzej, muzej folklora i muzej narodnih običaja. Smeštaj u hotel. Nocenje.


6. dan  AMAN – MADABA – PLANINA NEBO – KARAK – PETRA.

Dorucak. Odlazak do Madabe “grada mozaika“, čuvenog po spektakularnim Vizantijskim i Umajadskim mozaicima, gde se nalazi mapa Jerusalima i Svete zemlje (6.vek). Sastavljen je od 2 miliona delova obojenog kamena. Bukvalno, stotine drugih mozaika (od 5 do 7 veka) nalazi se u crkvama i kućama Madabe. Nastavak putovanja autobusom do planine Nebo odakle se pruza pogled na Svetu zemlju i gde je po predanjima umro Mojsije. Nastavak putovanja. DVORCI KRSTAŠA-kraljevski put prepun je ostataka iz krstaškog perioda. Najznačajnija tvrđava je Karak. Fascinantni primeri arhitekture i vojne tradicije tog vremena. Karak- sam zamak je pre upečatljiv nego lep i prestavlja primer krstaškog vojnog arhitektonskog genija. Zamak je uvećan novim zapadnim krilom koji su dodali Ajubidi i Mameluci. Nastavak putovanja. Po dolasku u Petru smeštaj u hotel. Noćenje.


Jerusalim…


7. dan  PETRA – AKABA.

Dorucak. PETRA spada u jedno od najpoznatijih turistička atrakcija. Zaostavština je Nabatinjana, naroda koji se naselio u južnom Jordanu pre više od 2000 godina. Danas je na listi Unesko kulturne baštine i privlači putnike iz svih delova sveta. Najpoznatiji spomenik u Petri je riznica koja se odjednom pojavljuje na kraju Siq-a (1 km duga ulica oivičena zidovima visokim 200m). U njoj se nalaze stotine gradjevina: hramovi, kupatila, ulica sa konoladama i otvoreno pozorište sa 3000 sedišta, gigantski manastir iz prvog veka i moderan arheološki muzej. Nastavak putovanja za Akabu. Smeštaj u izabrani hotel. Noćenje.


Akaba, Jordan, Crveno more…


8. dan  AKABA.

Dorucak. Slobodno vreme za individualne aktivnosti. Noćenje.


9. dan  AKABA.

Dorucak. Slobodno vreme za individualne aktivnosti. Noćenje.


10. dan  AKABA.

Dorucak. Slobodno vreme za individualne aktivnosti. Noćenje.


11. dan  AKABA.

Dorucak. Slobodno vreme za individualne aktivnosti. Noćenje.


Akaba, Jordan, Crveno more…


12. dan  AKABA.

Dorucak. Slobodno vreme za individualne aktivnosti. Noćenje.


13. dan  AKABA.

Dorucak. Slobodno vreme za individualne aktivnosti. Noćenje.


14. dan  AKABA – VITLEJEM.

Dorucak. Polazak za Vitlajem. Po dolasku smestaj u hotel. Večera. Noćenje.


15.dan  VITLEJEM – BEOGRAD.

Dorucak. Transfer do aerodroma u Tel Avivu. Poletanje aviona za Beograd (JU 811) u 10.55 sati. Dolazak u Beograd u 12.55 sati.


Petra Izrael…


Cena putovanja sa uračunatim aerodromskim taksama i
neophodnim troškovima:

First Minute: 990 €

SVETA ZEMLJA IZRAEL, MISTIČNI JORDAN, PALESTINA i AKABA
*sa odmorom/letovanjem na Crvenom moru


15 dana (14 noćenja) – avionom

POLAZAK: 20. jun 2021. – POVRATAK: 05. jul 2021.


POLAZAK: 16. jul 2021. – POVRATAK: 30. jul 2021.


POLAZAK: 15. avgust 2021. – POVRATAK: 30. avgust 2021.


 

(svi neophodni troškovi po osobi): avionske i aerodromske takse u Beogradu i Tel Avivu (oko 49 € na dan objavljivanja programa i koje su podložne promenama), avionski prevoz na relaciji Beograd-Tel Aviv-Beograd, transferi prema programu putovanja, smeštaj u hotelu kategorije tri zvezdice u dvokrevetnim ili dvokrevetnim sobama sa pomoćnim ležajem na bazi pet polupansiona (samousluživanje) u Izraelu, jedno noćenje sa doručkom u Amanu, jedno noćenje sa doručkom u Petri i sedam noćenja sa doručkom (samousluživanje) u Akabi u hotelu kategorije 4*, razgledanje gradova prema programu putovanja, usluge vodiča iz Beograda kao i troškovi organizovanja putovanja

medjugranični prevoz i takse za prelazak Izraelsko-Jordanske granice (oko 45 evra po osobi), napojnice za lokalne vodiče i vozače (oko 42 evra po osobi), ulaznice za lokalitete u Jordanu i Izraelu (oko 120 evra po osobi), PCR test ukoliko bude bio potreban za ulazak i izlazak iz zemlje

Crkva Svetog Groba, Jerusalim…FAKULTATIVNI IZLETI

Celodnevni izlet autobusom “Cezareja-Haifa-Nazaret” – 95 eura (U cenu je uključeno: prevoz autobusom, ulaznice, usluge lokalnog vodiča).
Celodnevni izlet autobusom “Jerdenit-Gora Blaženstva-Kapernaum” – 89 eura (U cenu je uključeno: prevoz autobusom, ulaznice, usluge lokalnog vodiča).
Poludnevni izlet autobusom “Wadi Rum”. Cena – 89 eura. (U cenu je uključeno: prevoz autobusom na relaciji hotel–Wadi Rum-hotel, usluge vodiča).
● Za realizaciju ovog izleta potrebno je najmanje 20 prijavljenih učesnika. (U slučaju manjeg broja prijavljenih putnika izleti bi mogli da budu izvedeni uz korigovanje cene)


SMEŠTAJ
Vitlejem: kategorije tri zvezdice poput Nativiti Bells hotela
Aman: kategorije tri zvezdice poput Al Fanar Palace hotela
Petra: kategorije tri zvezdice poput La Maison hotela
Akaba: kategorije četiri zvezdice poput

City Tower hotela (Tripadvisor link: https://www.tripadvisor.com/Hotel_Review-g298101-d12596170-Reviews-City_Tower-Aqaba_Al_Aqabah_Governorate.html )

ili mogućnost smeštaja uz doplatu od 290 eura (po osobi u dvokrevetnoj sobi) za hotel Grand Tala Bay Resort sa pet zvezdica (Tripadvisor link: https://www.tripadvisor.rs/Hotel_Review-g298101-d1176409-Reviews-Grand_Tala_Bay_Resort-Aqaba_Al_Aqabah_Governorate.html )

Organizator putovanja zadržava pravo zamene navedenih hotela sličnim hotelima, iste kategorije


USLOVI PLAĆANJA I NAČIN PLAĆANJA
Cena putovanja iskazana je u evrima a plaćanje je iskljucivo u dinarskoj protivvrednosti, po srednjem kursu NBS na dan uplate.
Gotovinsko placanje: Prilikom prijavljivanja i zaključivanja ugovora o putovanju uplaćuje se akontacija u iznosu od 30% cene a najkasnije 20 dana pre polaska na putovanje uplaćuje se preostalih 70%, do punog iznosa cene putovanja.

Čekovima gradjana:
– 30 % od ukupne cene putovanja uplaćuje se prilikom prijavljivanja i zaključivanja ugovora o putovanju
– 20 % od ukupne cene putovanja uplaćuje se najkasnije 20 dana pre polaska na putovanje

– 50 % od ukupne cene putovanja, putnici mogu uplatiti u 6 jednakih mesecnih rata, deponovanjem ličnih čekova gradjana,
a najkasnije 20 dana pre polaska na putovanje, sa datumima dospeća svakog narednog meseca.


VAŽNE NAPOMENE ZA PUTOVANJE
– Postoji mogućnost smeštaja u jednokrevetnim sobama uz doplatu od 350 eur.
– Potrebno je najmanje 25 putnika za realizaciju ovog putovanja.
– Polisa zdravstvenog osiguranja je neophodna u zavisnosti od propisa zemlje krajnje destinacije. Agencija preporučuje putnicima da pre polaska na ovo putovanje pribave polisu međunarodnog putnog zdravstvenog osiguranja.

OPŠTE NAPOMENE
– Organizator putovanja zadržava pravo da, u slučaju izmene cene prevoza, izmene deviznog kursa, nedovoljnog broja prijavljenih putnika i slično, izmeni cenu putovanja za odgovarajući iznos ili otkaže putovanje, a najkasnije pet dana pre polaska. Cena putovanja važi od datuma izdavanja programa.
– Organizator putovanja nije ovlašćen i ne ceni valjanost putnih i drugih isprava. Putnici koji nisu državljani Srbije u obavezi su da se sami upoznaju sa viznim režimom zemlje u koju putuju. Preporučuje se putnicima, državljanima Srbije, da se informišu o uslovima ulaska u zemlje u kuju putuju (potrebna novčana sredstva za boravak, zdravstveno osiguranje, potvrde o smeštaju…).
Agencija ne snosi odgovornost u slučaju da pogranične vlasti onemoguće putniku ulaz na teritoriju zemlje u koju putuju.
– U okviru panoramskog razgledanja gradova navedenih u programima putovanja Organizatora nisu predviđene posete enterijera javnih gradjevina, institucija i spomenika kulture, osim kada je to posebno naznačeno. Treba uzeti u obzir da postoji mogućnost da neki od sadržaja hotela ne budu u funkciji usled objektivnih okolnosti, kao i da usled državnih ili verskih praznika na odredjenoj destinaciji neki od lokaliteta, tržnih centara, prodavnica, restorana, muzeja… ne rade.
– Mole se putnici da se brižljivo staraju o svom novcu, vrednim stvarima i prtljagu. Organizator putovanja ne snosi odgovornost za njihov eventualni gubitak, nestanak ili krađu tokom trajanja putovanja.
– U skladu sa odredbama Zakona o turizmu Organizator putovanja ima garancije putovanja u visini 250.000.- EUR kojom se za slučaj insolventnosti organizatora putovanja obezbeđuju troškovi nužnog smeštaja, ishrane i povratka putnika sa putovanja u mesto polaska u zemlji i inostranstvu, kao i sva nastala potraživanja putnika i za slučaj naknade štete obezbeđuje naknada štete koja se prouzrokuje putniku neispunjenjem, delimičnim ispunjenjem ili neurednim ispunjenjem obaveza organizatora putovanja, koje su određene opštim uslovima i programom putovanja po Ugovoru o garanciji putovanja za slucaj insolventnosti I naknade stete broj 470000045554 od 01.10.2020. osiguravajuce kompanije “Triglav osiguranje” ADO Beograd.
– Uslovi korišćenja putovanja navedeni su u Opštim uslovima putovanja Putnik Travela, licenca br. OTP 284/2020 od 13.11.2020., a usklađeni su sa Zakonom o turizmu Republike Srbije. Mole se svi putnici da ih pažljivo pročitaju pre polaska na putovanje. Organizator putovanja smatra da se putnik upoznao sa Opštim uslovima putovanja, potpisivanjem prijave (ugovora) za putovanje i uplatom akontacije.

Jerusalim, zid plača, Izrael…


KLIKNITE ZA POVRATAK NA POČETNU STRANICU!

Call Now ButtonPozovite nas